Romania, printre tarile cu cea mai mare vulnerabilitate a sistemului bancar

Romania, printre tarile cu cea mai mare vulnerabilitate a sistemului bancar

Agentia de rating Fitch a inclus Romania printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate in 2007 la riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb, arata un raport publicat luni de Fitch. "Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp,

Agentia de rating Fitch a inclus Romania printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate in 2007 la riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb, arata un raport publicat luni de Fitch.

"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limitele de viteza, iar retrogradarea in categoria a treia de risc macroprudential (MPI) a fost grabita de aprecierea leului in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", explica analistii agentiei de rating. Anul trecut, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%.

Romania a fost retrogradata din clasa de risc "2" in clasa "3" dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch pentru a masura potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din cauza cresterii rapide a creditarii bancare, a inflamarii artificiale a valorii activelor din diverse piete si/sau a cursului de schimb valutar. Indicatorul folosit de Fitch pentru a masura acest tip de riscuri – MPI (MacroPrudential Indicator) – evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare din mai multe state, pe o scala de la "1", pentru un nivel scazut de risc, la "3", pentru cele mai ridicate grade de risc.

Analistii Fitch mai noteaza ca "volatilitatea cursului de schimb si viteza cu care inflatia s-a accentuat reprezinta riscuri pentru stabilitatea economica a Romaniei si a sistemului financiar romanesc, mai ales ca 55% din imprumuturi sunt in valuta."  

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos