Romania, fruntasa la credite

Romania, fruntasa la credite

Romania se numara printre tarile candidate la Uniunea Europeana cu una dintre cele mai importante evolutii ale nivelului creditarii in acest an. Potrivit unei analize realizate de grupul  italian UniCredit, creditul neguvernamental in Romania va creste anul acest cu 22,1%, in comparatie cu 2005. Cu aceste valori prognozate, ne aflam pe locul 2 in grupul

Romania se numara printre tarile candidate la Uniunea Europeana cu una dintre cele mai importante evolutii ale nivelului creditarii in acest an. Potrivit unei analize realizate de grupul  italian UniCredit, creditul neguvernamental in Romania va creste anul acest cu 22,1%, in comparatie cu 2005. Cu aceste valori prognozate, ne aflam pe locul 2 in grupul tarilor candidate la UE. Cu o majorare de 29% avansata de specialistii UniCredit pentru anul acesta… Turcia se afla pe locul intai. Pentru colega noastra de aderare in 2007, Bulgaria, a fost estimata o crestere de 20,6 procente, in timp ce Croatia urmeaza sa "consume" cu 11,8% mai multe credite fata de anul precedent.

In ceea ce priveste dobanda de referinta a bancii centrale, analistii UniCredit considera ca aceasta va atinge nivelul de 9,5% la sfarsitul anului, in crestere cu doua procente fata de 2005. La ora actuala, BNR a stabilit pentru dobanda de referinta un nivel de 8,5%, iunie fiind a treia luna consecutiva in care Banca Nationala mentine acest nivel. Perioada urmatoare ar putea aduce insa o crestere a dobanzii, pe fondul actual al unei scaderi a cererii de lei pe piata valutara si a unei aprecieri puternice a euro in raport cu moneda nationala inregistrate in aceasta perioada.   

Pentru sfarsitul anului, raportul bancii italienii prevede o apreciere a leului fata de dolar de 5,2% in comparatie cu 2005, un euro urmand sa fie cotat la 3,49 RON. Analistii UniCredit nu exclud unele cresteri ale euro pe parcursul anului, insa trendul de apreciere graduala a monedei nationale va continua pe ansamblu.

Dintre tarile candidate la Uniunea Europeana, raportul Unicredit a estimat o crestere economica de 5,5% pentru Bulgaria, Romania si Turcia, in timp ce pentru Croatia se asteapta o crestere de numai 3,9 procente. Cele mai importante evolutii ale economiei le vor inregistra tarile baltice, Estonia, Letonia si Lituania, a caror crestere economica va depasi 6,5%, ajungand chiar si 9,5%.

Rata inflatiei la sfarsitul anului va depasi cu doua puncte procentuale tinta impusa de BNR, urmand sa ajunga la 7%, mai arata studiul UniCredit.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos