credius.ro

Ritmul de crestere al creditului, la cel mai redus nivel de anul acesta

24 septembrie 2008

Motorul cresterii creditului continua sa dea rateuri. Dupa iulie, cand creditul neguvernamental a inregistrat prima contractie dupa zeci de luni de crestere (a scazut cu 0,4% in termeni reali), august a adus o noua reducere a dinamicii. Cresterea reala anuala a fost in august de 39,2%, fata de 43% in luna precedenta sau a ritmurilor de peste 50% din primele sase luni ale anului. Franarea creditarii a fost determinata, in special, de cresterea semnificativa a imprumuturilor in august 2007, de 6,5% fata de luna precedenta. Nici in viitorul apropiat bancherii nu vad premise pentru revenirea creditului la dinamica de crestere a lunilor anterioare si chiar anticipeaza noi incetiniri, in conditiile in care din octombrie va intra in vigoare noul regulament de creditare impus de BNR.

Datele BNR pe august arata ca soldul imprumuturilor a ajuns la 183,6 mld. lei, in crestere reala cu 2,9% fata de luna anterioara. Se remarca o revenire a finantarilor in valuta, atat cele destinate populatiei, cat si firmelor, dupa ce soldul exprimat in lei al acestora inregistrase o scadere. Viteza lunara de crestere a creditelor in valuta a fost de 3,7% pana la 100,1 miliarde lei. Creditul in lei s-a miscat de doua ori mai lent, avansat in intervalul iulie - august cu 1,9%, pana la 83,4 mld. lei.

Aceasta evolutie a creditului neguvernamental s-a inregistrat pe fondul incetinirii dinamicii de crestere a componentei in valuta, a carei avans anual s-a redus de la 74% in ianuarie, la 50% in august. O temperare semnificativa au inregistrat creditele in valuta acordate populatiei, unde viteza de crestere pe un interval de 12 luni s-a redus de la 143%, la inceputul anului, la 86,4% in august.

Nu numai creditele, dar si depozitele si-au temperat avansul anual in august, la 30,9%, de la 35,2% in iulie. Volumul economiilor din banci ajunsese, la sfarsitul verii, la 141,3 miliarde lei, in crestere cu doar 0,7% fata de luna precedenta, pe fondul unei scaderi cu 5,4% a depozitelor in valuta ale firmelor. Economiile totale in valuta erau de 47,8 miliarde lei, diminuarea celor ale persoanelor juridice fiind echilibrata de un avans al depozitelor in valuta ale populatiei de 3,1%. Depozitele in lei au ajuns la 93,5 miliarde lei, in crestere cu 1,3% fata de iulie, in conditiile in care economiilor persoanelor juridice au urcat cu 2,7%, in timp ce soldul celor ale persoanelor fizice a ramas aproape nemodificat fata de luna anterioara, avansand cu doar 1 milion de lei.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro