credius.ro

Rezervele valutare au crescut cu 8% in luna mai

1 iunie 2009

Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au crescut in mai cu 7,9%, sau 1,966 miliarde euro, pana la 26,85 miliarde euro, dupa sase luni consecutive de scadere, in conditiile intrarii, la inceputul lunii trecute, a primei transe de bani de la FMI, arata datele BNR.

La finalul lui aprilie, rezervele valutare se plasau la 24,886 miliarde euro.

Astfel, din intrarile de 6,288 miliarde euro, prima transa din cadrul acordului stand-by cu FMI reprezinta aproximativ 4,8 miliarde euro (4,37 miliarde DST), restul fiind modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, veniturile obtinute din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele, potrivit comunicatului publicat luni de BNR.

Iesirile de 4,322 miliarde euro rezulta din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit ca urmare a deciziei BNR de a reduce la zero rata RMO pentru mijloacele banesti in valuta cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani, impactul deprecierii dolarului american fata de euro, amplificat de ponderea mare a dolarului in structura valutara a transei aferente acordului cu FMI (peste 60%), volumul scadentelor operatiunilor de swap valutar prin care s-a asigurat o parte din necesarul de lichiditate al pietei interbancare in perioada precedenta, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si alte operatiuni.

Anterior, pentru sase luni la rand, rezervele valutare scazusera, dupa nivelul de varf atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro. in noiembrie, rezervele au coborat la 27,228 miliarde euro, in decembrie - la 26,220 miliarde euro, in ianuarie - la 26,009 miliarde euro, in februarie - la 25,917 miliarde euro, iar in martie se plasau la 25,121 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in mai cu 7,55%, pana la 29,16 miliarde euro, de la 27,113 miliarde euro la finalul lui aprilie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 2,31 miliarde euro, de la 2,23 miliarde euro in aprilie.

Platile scadente in luna iunie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 146 milioane euro.

Romania a imprumutat de la FMI aproximativ 13 miliarde euro, in cadrul unui aranjament externe de 20 miliarde euro, la care mai participa Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Boardul FMI a aprobat, pe 5 mai 2009, acordul de imprumut pentru Romania, iar prima transa a fost livrata la scurt timp dupa aceea.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro