Revolta bancherilor

Revolta bancherilor

Banca Nationala a Romaniei a comis-o din nou, distorsionand competitia dintre banci. Toti sefii de institutii bancare prezenti astazi la Forumul Financiar Sud-Est European si-au indreptat tirul catre BNR, fiind de acord ca Banca Centrala intarzie cu aprobarea normelor interne de creditare ale bancilor si creeaza astfel discriminari. Andreas Maragkoudakis, vicepresedintele Bancii Romanesti, a aratat

Banca Nationala a Romaniei a comis-o din nou, distorsionand competitia dintre banci. Toti sefii de institutii bancare prezenti astazi la Forumul Financiar Sud-Est European si-au indreptat tirul catre BNR, fiind de acord ca Banca Centrala intarzie cu aprobarea normelor interne de creditare ale bancilor si creeaza astfel discriminari. Andreas Maragkoudakis, vicepresedintele Bancii Romanesti, a aratat ca distanta in timp intre momentul cand o banca sau alta obtine validarea normelor de catre BNR este discrimanatorie pentru bancile care obtin avizul mai tarziu. Maragkoudakis a spus ca banca centrala, in deciziile sale, ia in considerare situatiile financiare ale bancilor, strategiile lor precum si alte elemente, insa " daca la sfarsitul zilei, de exemplu, Bancpost va avea regulile mai flexibile de creditare decat Banca Romaneasca, vor fi in avantaj si consider ca este inacceptabil", a spus Maragkoudakis. "Consideram ca toti trebuie sa avem aceleasi oportunitati", a evidentiat domnia sa. Si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, este de aceeasi parere, sustinand faptul ca "BNR, ca supraveghetor, nu ar trebuie niciodata sa distorsioneze competitia dintre banci". Mihai Bogza, presedinte Bancpost, a aratat chiar ca exista pericolul ca normele care trebuie validate de banca centrala sa introduca elemente noi de discriminare. "Sucursalele bancilor straine din Romania nu vor fi afectate, pentru ca lucreaza dupa regulile bancii-mama", a explicat Bogza. La randul sau, presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, a mentionat ca toate bancile ar trebui sa aiba aceleasi sanse. "Reglementarile BNR ar trebui sa fie clare si obiective", a spus Schreiner.

Avizarea normelor de creditare este in impas

Avizarea normelor interne de creditare ale bancilor de catre BNR a ajuns in impas si este nevoie ca bancherii sa se intalneasca cu reprezentantii bancii centrale pentru noi discutii, a atras atentia presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. "Se pare ca avizarea normelor de creditare a ajuns la un impas, iar aceasta este o informatie pe care am primit-o de la unele banci comerciale", a spus Ghetea. Presedintele ARB a mentionat ca vor urma noi intalniri cu reprezentantii bancii centrale "pentru a le rediscuta, desi credeam ca le-am rezolvat".  Ghetea a explicat ca bancherii au purtat discutii cu mai multi membri ai conducerii Bancii Nationale a Romaniei pentru a clarifica cerintele bancii centrale, "dar se pare ca au ramas multe nelamuriri si va fi nevoie sa le clarificam".

Doar 18 din cele 29 de banci care trebuie sa depuna normele proprii de creditare la Banca Nationala a Romaniei pentru a putea acorda imprumuturi in conditii relaxate au facut acest lucru pana in prezent. Din cele 18 banci care au depus deja normele, doar una – Alpha Bank – a primit pana in prezent validarea din partea BNR.

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos