Revigorarea creditului mai asteapta

Revigorarea creditului mai asteapta

Si in aprilie, creditul continua pe aceleasi coordonate ale lunilor trecute: scaderi pe toate liniile. E adevarat insa ca, fata de martie, contractia este mai putin ampla. Pe de alta parte, foarte curand, creditul va ajunge la ritmuri de crestere anuala dintr-o singura cifra, daca isi va continua acest tip de evolutii. Astfel, creditul neguvernamental

Si in aprilie, creditul continua pe aceleasi coordonate ale lunilor trecute: scaderi pe toate liniile. E adevarat insa ca, fata de martie, contractia este mai putin ampla. Pe de alta parte, foarte curand, creditul va ajunge la ritmuri de crestere anuala dintr-o singura cifra, daca isi va continua acest tip de evolutii.

Astfel, creditul neguvernamental s-a redus in aprilie cu 1,3% in termeni reali, pana la 200,5 miliarde lei, Fata de aceeasi luna din 2008, viteza de crestere a coborat la 11,7%, in termeni reali. Componenta in lei se apropie de o scadere in termeni reali fata de anul trecut, avansul aprilie 2008 – aprilie 2009 coborand la numai 1,2%. Soldul creditelui in lei a ajuns la 82,6 miliarde lei, cu 0,8% mai mic decat luna anterioara. Pe valuta, contractia a fost mai redusa decat in cazul componentei in lei, in conditiile in care privim datele exprimate in euro. Astfel, in termeni reali, creditul in valuta a scazut in aprilie cu 0,2% fata de martie, pana la 117,9 miliarde lei, sold mai mare cu 12,5% fata de aceeasi luna din 2008.

In schimb, evolutia depozitelor este un pozitiva, dupa ce in martie si ele scazusera. In aprilie au revenit pe o crestere, cu 0,3% fata de luna anterioara, pana la 154,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta un avans de 12,5% fata de aprilie 2008. Aceasta evolutie se datoreaza in primul rand cresterii economiilor in lei. Acestea au avansat in aprilie cu 1%, la 97,8 miliarde lei. Ritmul de crestere anual a fost de 10,6%, superior celui de 7,8% inregistrat de componenta in lei a creditului. In ceea ce priveste economiile in valuta, acestea au crescut, in termeni reali, cu 0,3%, la 56,7 miliarde lei. Comparativ cu aprilie 2008, cresterea economiilor in valuta a fost de 1,9%, pe suma exprimata in euro.

Cea mai dinamica componenta a economisirii a fost cea a depozitelor in lei ale populatiei. Acestea au avansat in perioada martie – aprilie cu 2,3%, la 58,7 miliarde lei, in timp ce ritmul anual crestere a fost de 24,8%. In comparatie, creditul in lei al populatie s-a diminuat in aprilie cu 0,2%, la 40 miliarde lei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos