Restantele la creditele ipotecare s-au triplat in putin peste sase luni

Restantele la creditele ipotecare s-au triplat in putin peste sase luni

Din iunie 2008 si pana la sfarsitul lui ianuarie 2009, problemele de neplata inregistrate la creditele ipotecare s-au triplat, pe fondul crizei si a scaderii economiei romanesti. Astfel, rata creditelor ipotecare cu restante in volumul total al creditelor ipotecare a crescut de la 0,06%, la jumatatea anului trecut, la 0,18%, la 30 ianuarie 2009. Datele

Din iunie 2008 si pana la sfarsitul lui ianuarie 2009, problemele de neplata inregistrate la creditele ipotecare s-au triplat, pe fondul crizei si a scaderii economiei romanesti. Astfel, rata creditelor ipotecare cu restante in volumul total al creditelor ipotecare a crescut de la 0,06%, la jumatatea anului trecut, la 0,18%, la 30 ianuarie 2009. Datele sunt furnizate de un studiu publicat de UniCredit Tiriac Bank. In ciuda cresterii rapide a ponderii restantelor, acest indicator este in continuare la un nivel redus, arata analistii bancii, iar evolutia lui este mai buna decat in cazul altor categorii de credite, precum cele negarantate, unde se inregistreaza cele mai mari probleme cu intarzieri in plata creditelor. Potrivit datelor BNR, volumul creditelor ipotecare ajunsese la sfarsitul lui ianuarie 2009 la 22,3 miliarde lei, de la aproape 17 miliarde lei la jumatatea anului trecut. Analistii UniCredit estimeaza ca ponderea restantelor va continua sa creasca, pe fondul incetinirii economiei, cresterii somajului si temperarii cresterii veniturilor.

Pe de alta parte, arata studiul UniCredit, odata cu criza s-a imbunatatit si capacitatea romanilor de a-si cumpara o casa. Astfel, in ultimii ani, pretul imobiliarelor a crescut mai repede decat veniturile, ceea ce a facut ca multe familii sa nu-si mai permita achizitia unei proprietati. Anul trecut a adus o corectie a preturilor pe piata imobiliare, ceea ce, in paralel cu continuarea cresterii salariilor, a marit posibilitatea unei familii de a-si cumpara o locuinta. Acest aspect este exprimat de analisti UniCredit printr-un ‘affordability index’, calculat ca raport dintre pretul casei (euro/mp) si venitul mediu lunar al familiei, a carui valoare a scazut de la 6,5, la finalul lui 2007, pana la 3,8 in trimestrul al patrulea din 2008. Nivelul acestui index din 2007 ne arata ca piata imobiliara romaneasca era mult mai scumpa decat cele din tarile din Europa Centrala si de Est. Astfel, raportul dintre pretul imobiliarelor si venituri era de 2,8 in Polonia, 2,6 in Bulgaria, 1,4 in Ungaria sau 1 in Cehia. Piata romaneasca arata in continuare un potential ridicat de crestere pe segmentul creditelor imobiliare, in conditiile in care acestea nu reprezentau decat 4% din PIB la sfarsitul anului trecut, in comparatie cu tari ca Bulgaria, Polonia sau Ungaria, unde acest indicator depaseste 10%. Studiul UniCredit arata ca 25% dintre persoanele intervievate intentioneaza sa-si cumpere o casa in urmatorii 10 ani. Marea majoritatea a lor (65%) vor sa faca o astfel de achizitie printr-un credit ipotecar, insa numai 7,5% dintre acestia au posibilitatea si isi permit in acest moment sa ia un credit ipotecar. Un sfert dintre persoane spun ca vor sa faca achizitii imobiliare din economii, in timp ce 5% vor obtine finantarea din vanzarea unei proprietati vechi. Exista si un procent de norocosi de 3%, care spun ca vor primi viitoarea casa cadou.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos