Restantele la credite s-au dublat intr-un an

Restantele la credite s-au dublat intr-un an

La sfarsitul anului trecut imprumuturile acordate de catre bancile comerciale populatiei se ridicau la 71,5  miliarde lei, cu 77% mai mult decat la inceputul aceluiasi an. In acelasi timp, se observa si o crestere a numarului persoanelor cu restante la credite. Ultimele date publicate de Banca Nationala a Romaniei arata ca in luna decembrie 2007

La sfarsitul anului trecut imprumuturile acordate de catre bancile comerciale populatiei se ridicau la 71,5  miliarde lei, cu 77% mai mult decat la inceputul aceluiasi an. In acelasi timp, se observa si o crestere a numarului persoanelor cu restante la credite. Ultimele date publicate de Banca Nationala a Romaniei arata ca in luna decembrie 2007 se inregistrau un numar de 352.394 de rau-platnici, cu restante la credite mai mari de 30 de zile. La inceputul anului trecut numarul persoanelor care au ramas in urma cu plata ratelor la banci era de 288.242, cu aproximativ 22% mai putin.

Volumul restantelor acumulate de romani pe parcursul anului trecut a inregistrat o crestere semnificativa. Potrivit datelor statistice ale BNR, in luna decembrie anul trecut restantele la credite constituiau 573 milioane lei, dublu fata de inceputul aceluiasi an, cand se inregistrau restante in valoare de aproximativ 294 milioane lei. In aceste conditii, valoarea medie a sumelor datorate de restantieri s-a majorat in perioada decembrie 2006 – decembrie 2007 cu aproximativ 60%, de la 1019 lei/persoana, la 1.626 lei/persoana.

Datoriile la creditele contractate in lei constituiau in decembrie 85% din totalul sumelor restante

Cea mai rapida viteza de crestere au inregistrat restantele aferente creditelor in euro. La 31 decembrie 2007, valoarea acestora era peste 22 mil. euro (81,8 mil. lei), in crestere cu aproximativ 150% fata de aceeasi perioada din 2006, cand volumul restantelor era de 8,9 mil. euro (32,6 mil. lei).

Totodata, pe parcursul lui 2007 valoarea restantelor la creditele contractate in lei s-a dublat, de la 243 mil. lei la inceputul anului la 489 mil. lei la 31 decembrie. Ca pondere, datoriile la creditele contractate in lei constituiau la finele anului trecut 85% din totalul sumelor restante.

Au crescut semnificativ imprumuturile acordate in monede exotice

Imprumuturile in lei acordate populatiei se ridicau in decembrie 2007 la un volum de 33,5 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 45% fata de inceputul aceluiasi an. De asemenea, volumul creditelor acordate in euro s-a dublat pe parcursul anului trecut, in decembrie imprumuturile contractate de populatie in euro constituiau 31,5 milioane lei. Cea mai semnificativa crestere a fost inregistrata pe segmentul creditelor acordate in alte monede decat in euro. Astfel, pe parcursul anului trecut soldul creditelor, in alte monede decat euro, contractate de populatie a crescut de aproximativ cinci ori, ajungand la 6,3 miliarde de lei (circa 1,7 miliarde de euro), la sfarsitul lui decembrie 2007. Aceasta crestere se datoreaza, in mare parte, imprumuturilor acordate in franci elvetieni.

La sfarsitul anului trecut soldul creditelor de consum in alte valute decat euro si lei a ajuns la aproape 4 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), de 7 ori mai mare fata de inceputul anului, cand volumul acestora constituiau 588,9 milioane lei. Desi in luna ianuarie 2007 volumul imprumuturilor pentru locuinte in monede exotice era mai mare decat in cazul celor de consum (753,8 milioane lei), ritmul de crestere a accestora a accelerat pe parcursul anului trecut, astfel incat in decembrie acestea constituiau 1,9 miliarde lei (peste 0,5 miliarde euro).

Ludmila Cucia 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos