Relaxarea creditarii la marii jucatori urca preturile locuintelor

Relaxarea creditarii la marii jucatori urca preturile locuintelor

Patru banci – Alpha Bank, BRD, BCR si Volksbank – au primit pana acum avizul Bancii Nationale pentru normele proprii de creditare, iar primele trei dintre ele au inceput sa acorde credite relaxate populatiei. Este vorba despre imprumuturi ce permit un grad de indatorare ridicat (65% sau 70%), in timp ce avansul poate cobora, la

Patru banci – Alpha Bank, BRD, BCR si Volksbank – au primit pana acum avizul Bancii Nationale pentru normele proprii de creditare, iar primele trei dintre ele au inceput sa acorde credite relaxate populatiei. Este vorba despre imprumuturi ce permit un grad de indatorare ridicat (65% sau 70%), in timp ce avansul poate cobora, la Alpha Bank si BRD, pana la zero. Bancherii apreciaza ca regulement de creditare adoptat de BNR in martie si noile norme ale bancilor cresc posibilitatile clientilor de a cumpara si face investitii imobiliare.

„Implementarea efectiva a regulamentului BNR de catre bancile comerciale si mai ales de principalii competitori va avea impact pe piata imobiliara”, apreciaza Dorin Cojocaru, director executiv Directia Credite Retail din BCR. Cele patru banci care au primit aprobarea BNR pe normele de creditare detin impreuna o cota de aproape 50% din piata bancara din Romania. Se asteapta astfel o crestere a cererii de imobile rezidentiale si, avand in vedere raportul cerere-oferta de pe aceasta piata, o crestere a preturilor. „Aceasta crestere a cererii va avea un impact asupra preturilor din piata de real-estate”, declara oficialul BCR. Pentru a ne face o imagine asupra amplitudinii acestui impact, domnia sa aminteste faptul ca pretul imobiliarelor a crescut de la inceputul anului cu 10-15% in asteptarea implementarii noilor norme de creditare, efect ce va fi amplificat dupa aplicarea efectiva a acestora.

Dorin Cojocaru apreciaza ca implementarea noilor norme la BCR – cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de peste 25%, va genera o largire a segmentului de clienti care isi vor putea permite investitii imobiliare. Banca a inceput sa vanda credite dupa noile norme ieri, 25 iunie. „Consideram faptul ca implementarea noilor norme a BCR va avea un efect benefic privind cererea de imobile rezidentiale la nivelul Romaniei datorita largirii segmentului de clienti care isi pot permite cumparea de imobile rezidentiale. Intrucat BCR are o cota de piata de peste 25%, asteptam un efect semnificativ la nivelul pietei imobiliare prin aceasta crestere a cererii”, declara Cojocaru.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos