credius.ro

Reguli mai scricte pentru casele de schimb valutar

14 ianuarie 2010

In data de 16 ianuarie 2010 intra in vigoare Ordinul 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 886 / 17.12.2009, informeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Noul ordin impune reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar.
Afisarea informatiilor se va face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia. Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit. In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.

Reguli pentru exteriorul casei de schimb valutar:
* Inaltimea admisa a caracterelor (litere, cifre sau simboluri grafice) utilizate pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, este de 80mm, grosimea de 10mm, distanta dintre caractere de 10 mm, iar distanta intre cuvinte de 20mm.
* Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate.

Reguli pentru interiorul casei de schimb valutar:
* Marimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie sa fie cea a fontului Times New Roman 20 Bold.
* Informaţiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul casei de schimb.
* Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate vor include si comisioanele practicate (in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar).  
* Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa.

Ordinul 632/2009 prevede dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formulatul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei. Aceasta solicitare trebuie sa fie facuta la operatorul economic care a efectuat tranzactia sau in cazul in care acesta refuza, consumatorul se poate adresa la cel mai apropiat sediu al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Operatorii economici trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentand organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare/cumparare pentru valutele tranzacţionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.

Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie completat de operatorul economic cu datele tranzactiei si ale consumatorului, inclusiv in ce priveste valuta schimbata si suma pe care consumatorul trebuie sa o primeasca, inainte de a inmana operatorului economic suma de bani destinata operaţiunii de schimb valutar. Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa contina obligatoriu informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, numele si prenumele consumatorului, seria si numarul actului de identitate al acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, data emiterii, semnatura operatorului si cea a consumatorului.

Toate aceste informatii trebuie sa fie scrise pe o singura pagina format A4, vizibil si lizibil, iar literele sa aiba marimea Times New Roman 12, negru pe fond alb. Formularele trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru consumator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate conform modelului anexat la Ordin, atat in limba romana cat si in limba engleza. Suma de bani primita ca urmare a tranzactiei se va numara la ghiseul operatorului economic, odata cu primirea formularului de acceptare si a bonului fiscal. Suma primita de consumator trebuie sa fie aceeasi cu cea inscrisa in formularul de acceptare a tranzactiei cat si pe bonul fiscal.

Operatorii economici trebuie sa aiba cunostinta despre dispozitiile legale aplicabile activitatii lor, asupra drepturilor consumatorilor la achizitionare de servicii de schimb valutar si asupra sanctiunilor pe care le pot primi in cazul nerespectarii dispozitiilor legale privind protectia consumatorilor.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro