Reglementarea si supravegherea bancilor nu sunt pe placul presedintelui

16 iunie 2009

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca practicarea de catre banci a unor dobanzi mari poate prejudicia economia romaneasca si chiar bancile, el afirmand ca este necesara o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare. Seful statului a facut aceasta afirmatie in deschiderea lucrarilor grupului 1, al patronatelor, din cadrul Comitetului Economic si Social European.

Basescu a enumerat cateva dintre problemele cu care se confrunta Romania, in perioada de criza economica, mentionand ca unele dintre acestea sunt conditiile de creditare practicate de bancile din Romania. El a spus ca a avut intalniri repetate cu reprezentantii bancilor, mesajul pe care l-a transmis de fiecare data fiind necesitatea unui parteneriat banci-guvern pentru diminuarea efectelor crizei.

"In Romania, bancile prefera contracte mai putine, insa, cu valori unitare mari. Practicarea unor dobanzi mari nu poate avea efecte benefice asupra economiei. Ea se poate traduce, pe termen mediu si pe termen lung, in prejudicii asupra economiei romanesti si pana la urma chiar asupra bancilor", a precizat Basescu.

El a declarat ca este foarte necesara in acest moment flexibilizarea conditiilor de creditare de catre banci si a subliniat faptul ca este necesara si o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare. Seful statului a spus ca un alt fenomen care afecteaza investitiile din Romania este birocratia, existand un numar mare de taxe si impozite, unele fara impact pozitiv la buget. Seful statului s-a declarat un sustinator al simplificarii sistemului de taxe si impozite.

Presedintele a mai spus ca Romania are nevoie de o crestere imediata si substantiala a capacitarii de absorbtie a fondurilor provenite de la UE. El a tinut sa sublinieze ca exista o transparenta redusa in relatia dintre institutiile care gestioneaza absorbtia fondurilor si beneficiarii proiectelor derulate din bani de la UE. El a punctat faptul ca pe site-urile acestor institutiii nu este practicata o terminologie unitara in legatura cu procedurile si documentele necesare pentru elaborarea proiectelor din bani europeni.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro