credius.ro

Refinantarea in cifre. Refinantare vs. achizitie

27 aprilie 2011

Ponderea imprumuturilor ipotecare a urcat in portofoliul intermediarilor de credite de la 6 la 20%, dar tot refinantarile sunt majoritare, cu peste 50%, iar trendul se va mentine si in viitor, a declarat pentru NewsIn presedintele brokerului financiar Kiwi Finance, Anca Bidian. Refinantarile ocupau in 2010 peste 70% din portofoliu, iar in primul trimestru din 2011, ponderea a mai scazut, din cauza ca au crescut cererile pentru achizitii noi. In valoare absoluta, creditele de refinantare au crescut, dar ca pondere in vânzari au sporit creditele pentru achizitiile noi. Refinantarile reprezinta acum peste 50% din portofoliu", a explicat Anca Bidian.

Cererile de refinantare vin cu precadere din partea celor care au avut un comportament de creditare relativ haotic in 2006-2008, sustine reprezentatul Kiwi Finance.

"In perioada 2006-2008, veniturile cresteau in zona bugetara si cu 70% pe an, dar au fost cresteri substantiale si in cea privata. in aceste conditii, cum crestea putin salariul, oamenii isi mai luau un credit, iar mai crestea putin salariul, isi mai luau trei carduri de credit si tot asa... Nu s-a tinut cont de portofoliul de datorii. Acum vorbim de o optimizare a tuturor datoriilor pe care le are o persoana. in unele cazuri de refinantare se ajunge la reducerea ratei la jumatate", a precizat Anca Bidian.

Seful Kiwi Finance a mentionat ca, desi dobânzile la creditele ipotecare ajungeau si la 10-12% in perioada 2007- 2008, acestea nu au reprezentat un impediment pentru cei care au dorit sa ia credite.

"Nu se uita nimeni atunci cât e dobânda, decizia de cumparare era data de suma eligibila, de cât pot sa iau, nu de cost. Peste 80% din cei care isi refinanteaza creditele au mai mult de doua expuneri", a spus Anca Bidian.

Ea sustine ca tot refinantarile vor domina piata pâna la sfârsitul anului, pentru ca sunt multi clienti.

"Singurii captivi sunt clientii care au accesat un credit ipotecar in 2008, iar apoi le-a scazut valoarea garantiei. Din acest segment avem clienti care au optat sa vina cu inca o garantie, dar si clienti care din surse proprii si-au achitat o parte substantiala din credit doar ca sa il poata refinanta. Pe masura ce economia se stabilizeaza, piata imobiliara va incepe sa creasca. Cred ca un procent sustenabil de crestere poate fi in plaja de 15-20% pe an compozit din rata inflatiei, rata de accesibilitate si cresterea cererii solvabile. Astfel, odata cu cresterea preturilor, pe piata imobiliara vor incepe sa vina spre refinantari si clientii care au contractat un credit in 2007 si 2008, pentru ca le cresc garantiile", a declarat Anca Bidian.

Piata creditarii a inceput sa se dezghete

Reprezentatul Kiwi Finance sustine ca piata creditarii s-a schimbat substantal in ultima perioada. "in 2011, cererea este mult mai solvabila comparativ cu 2009, daca facem o comparatie intre rata de aprobare, care in prezent este de 70%, fata de 15-20% in 2009. Kiwi Finace a avut o rata de aprobare de 10% in primul trimestru din 2009. Primul trimestru din 2009 a fost cel mai negru", a mai spus Anca Bidian.

in ce priveste Kiwi Finance, cererea a inceput sa creasca si s-a segmentat de aproximatix 5-6 luni, iar volumul creditelor intermediate in primul trimestru e aproape cât cel din intreg anul 2009.

"Piata s-a dezmortit, si aici vorbim de oferta, care s-a dus in jos semnificativ ca si costuri fata de 2010. Acum media DAE este 6-7%, fata de 9-10% anul trecut. Avansul a ajuns la 15% in 2011, fata de 35-40% in 2009 sau in prima parte a anului 2010, când a fost de 25%, iar din a doua parte a anului 2010 s-a tot redus si a ajuns la 15%", a explicat Anca Bidian.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro