Refinantarea forteaza reducerea dobanzilor la creditele pentru locuinta

Refinantarea forteaza reducerea dobanzilor la creditele pentru locuinta

Piata imprumuturilor ipotecare/imobiliare a cunoscut o dinamica accelerata in ultimii ani. Desi a avut o evolutie inferioara creditului de consum, competitia acerba pentru acest segment de piata a redus dobanzile foarte mult. Daca acum 2-3 ani un astfel de credit avea o dobanda de peste 15 procente, depasind chiar si nivelul de 20%, la ora

Piata imprumuturilor ipotecare/imobiliare a cunoscut o dinamica accelerata in ultimii ani. Desi a avut o evolutie inferioara creditului de consum, competitia acerba pentru acest segment de piata a redus dobanzile foarte mult. Daca acum 2-3 ani un astfel de credit avea o dobanda de peste 15 procente, depasind chiar si nivelul de 20%, la ora actuala dobanda a coborat chiar pana la 6%.

Pentru un client care a contracat in urma cu cativa ani un credit imobiliar, solutia de a beneficia de nivelul dobanzilor de astazi este refinantarea. Asta daca banca nu a modificat nivelul dobanzii, in concordanta cu evolutia politicii monetare si a pietei creditarii. Clientul poate sa utilizeze argumentul refinantarii in negocierile cu banca, astfel incat sa beneficieze de reducerea costului creditului contractat. „Sub amenintarea refinantarii, bancile sunt nevoite sa renegocieze dobanzile clientilor pe care doresc sa ii retina”, spune Ana Cernat, director executiv credite Domenia Credit. Domnia sa ne precizeaza ca institutia creditoare pe care o reprezinta a declansat de curand o campanie promotionala masiva prin care a redus dobanzile la majoritatea creditelor acordate in trecut, pana la nivelul noilor dobanzi oferite in prezent. „Este posibil sa fie o miscare unica de acest tip pe piata, nu cunoastem alte actiuni similare care sa implice intreg portofoliul unei banci sau institutii financiare”, apreciaza Ana Cernat.

In majoritatea cazurilor, dobanzile la creditele imobiliare sunt variabile, bancile ajustandu-le in functie de conditiile pietei sau pe baza unui indice monetar (BUBOR pentru lei, EURIBOR pentru euro si LIBOR pentru dolari). Nu trebuie uitat insa ca ele pot si creste. „Dobanzile creditelor in sold au urmat tendintele pietei monetare, fiind ajustate crescator sau descrescator, dupa caz”, afirma Dan Grigoriu, director Mortgage Lending Business Unit Bancpost. Oficialul bancii arata ca dobanzile inscrise in contractele creditelor imobiliare incheiate de Bancpost urmaresc unul dintre indicii de referinta, la care se adauga o marja fixa. In cazul Domenia Credit, Ana Cernat precizeaza ca dobanda este ajustata semianual in functie de cresterea sau scaderea acestori indici. „Toate aceste aspecte sunt stipulate clar in contract, iar clientii primesc notificari la adresele indicate in contract, cu privire la noua rata de credit de plata”, explica reprezentantul Domenia Credit.

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor la credite, specialistii prevad o scadere pentru imprumuturile in lei dupa jumatatea anului, insa pentru valuta perspectivele difera. „Este foarte posibil ca dobanzile in valuta sa stagneze sau chiar sa creasca usor, pe fondul cresterii EURIBOR/LIBOR si a mentinerii de catre BNR a unor cerinte ridicate de RMO (n.r. – rezerva minima obligatorie). Pentru dobanzile in lei estimez ca vor cunoaste o usoara scadere dupa jumatatea anului, insa depinde de nivelul dobanzilor de referinta din piata monetara si respectiv politica Bancii Centrale”, spune Dan Grigoriu. Banca Nationala a dat semnalul unei anumite relaxari la sfarsitul saptamanii trecute, cand a decis coborarea dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la 8%, amploarea acestei reduceri surprinzand specialistii. In aceleasi timp insa, BNR a lasat neschimbate nivelul rezervelor minime obligatorii, care, in opinia bancherilor, au o influenta majora asupra costului imprumuturilor.

De asemenea, si intensificarea concurentei pe piata va exercita o presiune puternica asupra dobanzilor la creditele ipotecare. „Jucatorii importanti pe piata, precum si altii care si-au manifestat intentia de a intra in 2007 pe piata de retail din Romania, vor pune in continuare presiune mare pe dobanzi, urmarind ca printr-o politica de pret cat mai atractiva sa obtina cat mai mult din piata”, afirma Ana Cernat. Directorul executiv credite de la Domenia Credit aminteste ca deja banci de top au facut declaratii publice privind intentiile de a se pozitiona printre liderii acestei piete. Numai in prima luna a lui 2007, jucatori de Top 5 precum BCR si Banca Transilvania, dar si banci mai mici care au crescut puternic anul trecut pe seama retail-ului – Volksbank si OTP Bank, au anuntat reduceri de dobanzi si promotii la creditele pentru locuinta.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos