Rate uriase in franci

Rate uriase in franci

Francul elvetian bate record dupa record si este foarte de aproape sa egaleze euro. Mai putin de 15 bani mai sunt intre cele doua monede, dupa ce la casele de schimb francul se vinde cu 4 lei si 20 de bani. Leul s-a depreciat in acest an cu 19,4% fata de moneda elvetiana, de la

Francul elvetian bate record dupa record si este foarte de aproape sa egaleze euro. Mai putin de 15 bani mai sunt intre cele doua monede, dupa ce la casele de schimb francul se vinde cu 4 lei si 20 de bani. Leul s-a depreciat in acest an cu 19,4% fata de moneda elvetiana, de la 3,4211 lei/euro la finalul lunii decembrie 2010. Fata de inceputul anului 2010, moneda nationala inregistreaza o pierdere de 43,8%. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea in raport cu acea referinta se ridica la circa 85%.
 
"Sentimentul ramane usor negativ, in conditiile in care francul continua sa se aprecieze in raport cu euro, chiar si dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a anuntat noi masuri de combatere a acestui trend. Eu cred ca situatia e mai grava ca in 2008, pentru ca atunci a fost o criza a bancilor, care au fost salvate de catre state, insa acum statele au probleme. Pe ele cine le mai salveaza?", a spus un dealer, pentru Mediafax.
 
Pentru zecile de mii de romani imprumutati in aceasta moneda si care abia reusesc sa isi plateasca ratele, bancile cauta solutii. Fie reduc dobanda, fie amana plata ratelor. "Solutiile pe care le propunem clientilor sunt: in primul rand scadem cu 1% dobanda clientilor, ceea ce inseamna o reducere cu pana la 10% a ratei pe care o au. In plus, de asta am decis sa si stopam plata principalului, a capitalului, din rata", a declarat pentru Pro TV, Gabriel Cretu, director executiv vanzari OTP.

Cine are o rata de 760 de franci pe luna plateste acum peste 3100 de lei. Dupa aplicarea acestor facilitati, pe care trebuie sa o ceara in scris, clientul face o economie de 1200 de lei, adica va plati cu o treime mai putin.

Alte banci ofera reesalonarea creditului pe o perioada mai lunga pentru a reduce rata lunara. Nimeni nu recomanda insa refinantarea unui credit in franci cu unul in euro. "Daca raportam creditul initial din franci la euro, la momentul acordarii si la momentul actual, suma va fi mult mai mare pentru client, deci nu cred ca e un moment bun sa facem o astfel de schimbare", spune Radu Topliceanu, director executiv Raiffeisen.
 
Francul a continuat sa creasca si fata de euro
 
Francul elvetian a scazut usor miercuri, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a anuntat noi masuri agresive de stopare a aprecierii monedei, insa si-a reluat ulterior trendul ascendent si este in crestere cu 0,3% fata de euro.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos