Rata la banca bate chiria!

Rata la banca bate chiria!

In urma cu doi ani era de preferat sa-ti cumperi o casa cu banii bancilor, avand in vedere faptul ca rata pe care o achitai la banca, lunar, era mai mica decat chiria. La inceputul anilor 2000 puteai sa te impumuti "gratis". … Sistemul era urmatorul: imprumutai o suma mare de bani, din care cumparai

In urma cu doi ani era de preferat sa-ti cumperi o casa cu banii bancilor, avand in vedere faptul ca rata pe care o achitai la banca, lunar, era mai mica decat chiria. La inceputul anilor 2000 puteai sa te impumuti "gratis". … Sistemul era urmatorul: imprumutai o suma mare de bani, din care cumparai doua apartamente. Intr-unul dintre ele te mutai tu, iar pe celalalt il inchiriai, suma obtinuta … in acest mod fiind suficienta pentru a achita rata creditului. Astazi lucrurile s-au inversat, in ciuda faptului ca imprumuturile sunt mult mai ieftine si facile decat in perioada mentionata. Preturile apartamentelor au luat-o razna. Prin urmare, acum este mai accesibil sa platesti chirie decat sa achiti lunar la banca 1,5 salarii medii nete pe economie, atat cat ajunge rata pentru un apartament decent in Bucuresti.
 
Pentru a sublinia cat mai bine acest aspect, ne-am informat care este pretul "la zi" al unui apartament cu doua camere din zona Drumul Taberei (Favorit), una dintre cele mai cautate zone. Daca o altfel de locuinta costa 60.000 de euro si imprumutam 45.000 de euro de la banca, atat cat ne permite legea (restul de 25% fiind avansul), rezulta faptul ca vom achita lunar, in medie, 350 de euro. Imprumutul este pe o perioada de 25 de ani. Daca alegem imprumutul pe o perioada de 30 de ani, rata lunara ar fi in jur de 320 de euro, depasind si in acest caz nivelul mediu al chiriei pentru un astfel de apartament in zona, acestea situandu-se intre 250 si 300 de euro.
 
In schimb, pentru o garsoniera de 40.000 de euro (pretul zonei Drumul Taberei), pentru care imprumutati 30.000 de euro (pe o perioada de 25 de ani), veti achita aproximativ 250 de euro pe luna. In conditiile in care aici chiria este in jur de 200 de euro pe luna. Asadar, veti iesi mai ieftin daca stati cu chirie. E adevarat ca nu aveti nici o satisfactie stiind ca "sacrificati" acesti bani pentru o locuinta care nu este a dvs.

Daca nu aveti pretentia unei zone "high life" si va multumiti cu un apartament in Pantelimon, ei bine, trebuie sa pregatiti in jur de 50.000 de euro pentru achizitionare. Daca veti achita pe chirie 200-250 de euro, rata la banca pentru 38.000 de euro imprumutati (tot pentru 25 de ani) este de circa 300-320 de euro. De asemenea, cei care aleg o garsoniera, din aceeasi zona, in valoare de minimum 35.000 de euro (aport propriu 8.750 euro), vor plati la banca aproximativ 220 euro lunar, pentru un credit de 26.250 euro. Aceasta in conditiile in care, aici, chiria este de 200 de euro pe luna.
 
Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos