credius.ro

Raport BCR: Romania in viteza intai

30 august 2012

Revenirea economica modesta de pana acum si conditiile adverse de pe pietele externe si interne ne-au determinat sa modificam estimarea de crestere economica pe termen scurt si mediu. 2012 va aduce Romaniei cea mai severa seceta din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra cresterii economice si inflatiei. Pe langa aceasta, mediul extern ramane unul advers iar increderea agentilor economici si a consumatorilor din Zona Euro nu prezinta semne de redresare, a declarat Florin Eugen Sinca, analist Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR Cercetare cu ocazia prezentarii Raportului „Romania: In viteza intai” realizat de catre echipa BCR Cercetare.

Aproximativ 50% din exporturile Romaniei au ca destinatie Zona Euro si peste 80% din investitiile straine directe primite de Romania pornesc din aceste tari. Avand in vedere toate acestea, estimam o crestere economica de 0,7% in 2012 si 1,9% in 2013, in scadere fata de estimarile anterioare. Performanta sub asteptari in domeniul atragerii fondurilor europene structurale trebuie imbunatatita rapid, in caz contrar Romania riscand o perioada prelungita de crestere economica sub potential, a adaugat Florin Eugen Sinca.

Pentru finele anului 2012 estimam o rata a inflatiei de 4%, la limita superioara a tintei BNR. Cresterea preturilor produselor agroalimentare atat pe plan intern cat si extern precum si majorarea unor preturi administrate sunt principalii factori inflationisti din perioada imediat urmatoare. Totodata, nu excludem iesirea temporara a inflatiei din tinta BNR in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor. Prin urmare, consideram ca BNR este mai dispusa in prezent sa favorizeze un leu mai puternic pentru atenuarea presiunilor inflationiste, a spus Florin Eugen Sinca.

De asemenea, dobanzile din piata interbancara se vor mentine la niveluri mai ridicate pana la finele anului. O noua emisiune de euroobligatiuni a Ministerului de Finante pe pietele externe in aceasta toamna ar putea contrabalansa, intr-o anumita masura, tendinta de crestere a randamentelor titlurilor de stat in lei pe piata interna si ar putea ajuta leul.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro