credius.ro

Rand pe rand, bancile cresc dobanzile la credite si depozite

22 februarie 2008

Urmatorul pas in acest sens il va face al doilea jucator dupa active de pe piata banca romaneasca, BRD. Reprezentantii bancii au confirmat ieri ca vor majora, in viitorul apropiat, dobanzile atat la depozite, cat si la credite. Aceste masuri sunt datorate majorarilor succesive ale ratei de politica monetara si noilor reglementari privind creditarea si provizioanele, au aratat acestia.

„Vom proceda, in primul rand, la cresterea dobanzilor la depozite. Va fi si o usoara crestere a ratelor la credite, probabil mai mult la finantarile in valuta”, a declarat directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu. In acelasi timp insa, oficialul BRD a aratat ca marja de intermediere a bancii va ramane nemodificata, ceea ce inseamna ca cele doua masuri, privind creditele si depozitele, se vor echilibra.

Deciziile bancilor de majorare a dobanzilor pentru cele doua categorii de produse s-a succedat cu repeziciune, in special de la inceputul acestui an. Cele mai recente masuri pe partea de pasive au fost anuntate de Piraeus Bank si Raiffeisen Bank, care, incepand de ieri, au majorat dobanda la produsele de economisire in lei. Cresterile sunt cuprinse intre 0,3% si 1%, respectiv 0,5% si 1,15%. Anterior, cresteri ale dobanzilor, pentru economiile in lei sau/si pentru valuta, au fost anuntate de  BCR, Banca Transilvania, Bancpost, Volksbank, Alpha Bank, ProCredit Bank, UniCredit Tiriac, ING, Banca Romaneasca, BC Carpatica, OTP Bank sau Leumi Bank.

In paralel, bancile au decis si scumpirea creditelor. Ca de obiecei, aceste masuri sunt mai putin transparente decat cele ce anunta majorarea dobanzilor la depozite, iar in unele cazuri vizeaza mai mult imprumuturile aflate in portofoliu si mai putin pe cele noi. In aceasta saptamana a fost randul celor de la Banca Transilvania sa urce pretul creditelor in lei, cu jumatate de punct procentual, dupa ce in toamna adoptase o masura asemanatoare. Volksbank a majorat si ea dobanda la creditele in lei cu garantii la inceputul lunii februarie, cu 1,5% pentru cele in sold si cu doar 1% pentru cele noi. In ceea ce priveste creditele in euro, Volksbank le-a scumpit din toamna. Si atunci scenariul a fost asemanator: dobanda la creditele vechi a urcat cu 1,5%, iar pentru cele noi au crescut doar comisioanele, determinand o crestere a DAE cu pana la 0,5%. La UniCredit, costul creditelor este, in medie, mai mare cu un punct procentual de la inceputul acestui an, in timp ce BCR a decis cresterea dobanzilor la creditele in lei si euro cu jumatate de punct procentual. Acestora li se adauga si alti jucatori precum Banca Romaneasca, Alpha Bank sau ING Bank, care au adoptat masuri de majorare a dobanzilor la unele credite.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro