credius.ro

Ramane cum am stabilit: BNR mentine dobanda si rezervele minime obligatorii

5 ianuarie 2011

Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, sa mentina dobânda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%. In urma deciziei, se mentin automat si dobanzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, si la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

In acest an se intreved scumpiri ce vor alimenta inflatia, fapt pentru care BNR arata prudenta prin aceasta masura. Este de anticipat ca prudenta BNR sa se manifeste pana pe la mijlocul anului.

 

"Este posibil ca BNR sa urmeze o tendinta a bancilor centrale europene de micsorare a dobanzii, dar nu in primele sase luni", considera profesorul de economie Mircea Cosea. Domnia sa crede ca preturile marite ale produselor ne arata ca ne indreptam catre o criza alimentara.

 

Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, considera ca este o decizie asteptata. "Economia are nevoie de dobanzi mici dar deocamdata nu este spatiu de manevra", afirma Pal. "BNR ia in considerare nivelul scazut al creditarii, iar acest pas de scadere al dobanzii ar afecta inflatia" este de parere oficialul bancii. Exista riscul ca preturile produselor alimentare sa creasca in continuare, deci e o piata instabila inca, mai precizeaza Rozalia Pal.

 

Banca centrala a mentinut miercuri si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei si de 25% pentru cele în valuta ale bancilor.

Ultima scadere a rezervelor minime obligatorii a avut loc intr-o sedinta "surpriza" din luna noiembrie 2009, cand CA al BNR a hotarat reducerea RMO pentru pasivele în valuta ale bancilor de la 30% la 25%, pastrand nivelul rezervelor în lei la 15%, pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani.
 

Asa cum spuneam in analiza "BNR stie ca nu suntem in stare sa adoptam euro. Si tot BNR stie ca dobanda va ramane la acelasi nivel!", piata cunostea deja aceasta decizie, insa investitorii, oamenii de afaceri, inca mai sperau la o relansare.

 

Ce anticipau in aceasta dimineata analistii intrebati despre decizia BNR

 

 "Ma astept ca BNR sa nu modifice dobanda de politica monetara si nici nivelul rezervelor minime obligatorii in prima sedinta din acest an. BNR va mentine actuala conduita a politicii monetara pentru inca o perioada", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania. El este de parere ca banca centrala va reincepe sa reduca dobanda cheie abia de la jumatatea acestui an.

Florentina Cozmanca, economist in cadrul RBS Romania, este, de asemenea, de parere ca banca centrala va mentine dobanda cheie. "Ma astept ca in primul trimestru BNR sa mentina rata de dobanda de 6.25%. Cu o probabilitate mai mare BNR va reduce dobanda in doua parte a anului, odata ce efectul cresterii TVA se va disipa din rata inflatiei", afirma economistul RBS.
 

Ce va urma?

 "BNR va monitoriza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare".

 

Ana Roman

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro