Raiffeisen: Vrem sa ramanem pe podiumul sistemului bancar romanesc

Raiffeisen: Vrem sa ramanem pe podiumul sistemului bancar romanesc

Imbunatatirea eficientei si cresterea profitului sunt principalele tinte ale Raiffeisen Bank pentru acest an. Presedintele bancii, Steven van Groningen, declara ca nivelul activelor si cota de piata nu este un obiectiv in sine, insa este de parare ca Raiffeisen isi va pastra locul 3 pe piata dupa active. „Cota de piata pe active este importanta,

Imbunatatirea eficientei si cresterea profitului sunt principalele tinte ale Raiffeisen Bank pentru acest an. Presedintele bancii, Steven van Groningen, declara ca nivelul activelor si cota de piata nu este un obiectiv in sine, insa este de parare ca Raiffeisen isi va pastra locul 3 pe piata dupa active. „Cota de piata pe active este importanta, insa este doar un mijloc pentru indeplinirea obiectivele de profit si eficienta. Noi nu suntem dispusi sa cumparam cota de piata cu orice pret. ”, declara seful Raiffeisen.

Steven van Groningen apreciaza in acest moment cota de piata este importanta pentru multi jucatori, care urmaresc sa ajunga la o masa critica de active, de la care sa se dezvolte in viitor. Pe viitor lucrurile se vor schimba insa. „Toate bancile se vor concentra pe active productive. Lupta pe cota de piata nu va mai fi importanta”, declara acesta.

„Vrem sa inbunatatim eficienta, sa marim profitul si sa ne imbunatatim pozitia pe piata. Piata este extrem de competitiva, iar multi au ca obiectiv cota de piata. Vrem sa crestem cat creste piata, dar nu daca aceasta inseamna ca trebuie sa compromitem profilul nostru de risc sau profitabilitatea”, adauga Van Groningen. Seful Raiffeisen spune ca activele sistemului bancar au inregistrat cresteri foarte mari in ultimii ani, insa in urmatorii ani nu se vor mai inregistra rate anuale de crestere de 40% sau mai mult, ca pana acum.

Activele Raiffeisen Romania s-au ridicat la sfarsitul lui 2007 la 4,4 mld. euro (15,9 mld. lei), in crestere, pe cifra in euro, cu 7% fata de 2006. Diferentele fata de competitorii directi din piata sunt insa mici. Astfel, Banca Transilvania, locul 4 pe piata romaneasca, a incheiat 2007 cu active de 13,8 mld. lei, in timp ce locul 8, Volksbank, avea la finalul anului trecut active de 3,5 mld. euro.

Presedintele Raiffeisen arata ca situatia cotelor de piata dupa active este distorsionata de externalizarea creditelor catre bancile mama. Fenomenul exportului de credite s-a generalizat la nivelul pietei, pe fondul restrictiilor impuse de BNR, in principal rezervelor minime obligatorii pentru euro. Potrivit presedintelui Van Groningen, Raiffeisen a exportat credite in valoare de 1,2 mld euro catre banca-mama din Austria, majoriatea lor fiind credite corporte. „Am externalizat insa si credite de retail. Cred ca suntem singura institutie financiara care a facut acest lucru”, a precizat seful Raiffeisen. Credite exportate au reprezentat o treime din volumul credite acordate de banca. Acesta erau la finalul lui 2007 de 3,5 mld. euro, dintre care numai 2,3 mld. euro inregistrate in bilantul Raiffeisen Romania, restul directionare catre Austria. Situatia este asemanatoare si la alti jucatori. Volksbank, de exemplu, a incheiat 2007 cu un volum de credite de 2,2 mld. euro, la care se adauga 800 mil. euro, credite externalizate.

Profitul brut inregistrat de Raiffeisen anul trecut s-a ridicat la 115,9 mil. euro, in crestere cu 80% fata de 2006, in timp ce castigul net a fost de 94 mil. euro (314,5 mil. lei). Bilantul bancii indica o imbunatatire a indicatorilor de eficienta. Raportul cost/venit a scazut anul trecut la 64%, de la 68% in 2006. Creditele au ajuns la 2,341 mld. euro, in crestere cu 23% fata de anul anterior. Depozitele au urcat si ele cu 30%, pana la nivelul de 3,589 mld. euro. Banca avea la finalul lui 2007 2,2 milioane de clienti, dintre care 120.000 de IMM-uri si peste 5.000 de corporatii mari si medii.

Reteaua bancii a ajuns la finalul lui 2007 la 433 de agentii si sucursale, de la 266 in 2006. „Am reusit sa reducem raportul cost/profit, in conditiile in care am investit mult, deschizand 167 de unitati”, subliniaza Steven van Groningen. Raiffeisen va continua sa-si extinda reteaua teritoriala, obiectivul fiind ajungerea la 600 de unitati in 2010.

„In continuarea unul dintre obiectivele noastre este de a extinde capacitatea de distributie, cum am facut si anul trecut. Vrem sa ajungem la cel putin 600 de unitati in 2010. Viteza cu care ne dezvoltam depinde si de ce se intampla pe piata, insa cu siguranta vrem sa mentinem ritmul de crestere pe care il avem acum, pana cand avem indicatori care ne spun ca piata nu mai absoarbe mai multe unitati”, a declarat Van Groningen. 

Bogdan Popescu

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 – 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos