Raiffeisen vrea sa ofere credite cu ipoteca si celor care nu pot sa-si justifice veniturile

Raiffeisen vrea sa ofere credite cu ipoteca si celor care nu pot sa-si justifice veniturile

Pe fondul scumpirii finantarilor si incetinirii ritmului de crestere al creditelor ipotecare, concurenta pe piata imprumuturilor pentru locuinta devine tot mai intensa. In aceste conditii, bancile cauta sa vina cu solutii cat mai diversificate pentru atragerea clientelei destul de restranse care exista pe aceasta piata. Cei de la Raiffeisen Bank raspund noilor realitati printr-o retea

Pe fondul scumpirii finantarilor si incetinirii ritmului de crestere al creditelor ipotecare, concurenta pe piata imprumuturilor pentru locuinta devine tot mai intensa. In aceste conditii, bancile cauta sa vina cu solutii cat mai diversificate pentru atragerea clientelei destul de restranse care exista pe aceasta piata. Cei de la Raiffeisen Bank raspund noilor realitati printr-o retea extinsa de unitati creditelor cu ipoteca, unde clientii beneficiaza de consultanta specializata. De asemenea, oficialii bancii spun ca vor sa lanseze un credit cu garantii imobiliare pentru cei care nu pot sa-si justifice veniturile.

“Ne propunem sa oferim produse de creditare care sa raspunda cat mai bine necesitatilor clientilor si sa tinem cont de evolutiile pietei. In acest sens, vom continua sa ne completam si sa ne adaptam permanent oferta de credite cu garantie imobiliare, oferind clientilor nostri si consultanta de specialitate. Ne gandim sa lansam un produs si pentru cei care nu pot sa-si justifice veniturile, dar care pot oferi garantii bancii, incercand astfel sa raspundem la necesitatile pietei.”, a spus directorul credite persoane fizice al Raiffeisen Bank, Madalina Teodorescu. In ceea ce priveste costurile, oficialul Raiffeisen a mentionat ca banca ar putea sa majoreze dobanzile la euro in a doua jumatate a acestui an, tinand cont de evolutia pietei financiare internationale.

Cresterea economica din ultimii ani a determinat o crestere a veniturilor populatiei si a sustinut expansiunea creditului ipotecar si a preturilor locuintelor. Chiar daca creditul ipotecar va avea si in continuare un trend ascendent, acesta nu va mai avea aceeasi dinamica ca si pana in prezent, datorita evolutiei preturilor pe piata imobiliara. Analistii Raiffeisen Bank estimeaza ca preturile de pe piata imobiliara romaneasca vor suferi o corectie in urmatoarea perioada, in mod special in zonele rezidentiale, astfel incat nu vor exista discrepante majore intre anumite zone. 

“Preturile pe piata imobiliara vor suferi o corectie, in anumite zone ele vor scadea in altele vor creste, in mod special in zonele rezidentiale. Nu vor exista diferente atat de mari intre primul oras si al doilea oras din tara, in ceea ce priveste preturile percepute pentru un metru patrat de locuinta. In prezent, in Bucuresti pretul pentru un mp de locuinta ajunge la 2.500-3.000 euro, in timp ce in Cluj- Napoca este de 1.500 euro. Diferenta intre primele doua orase din unele tari ale UE nu este de la simplu la dublu, ca in  Romania. In urma corectiilor nu vor mai exista asemenea diferente, iar valoarea acestora se va situa la un nivel mediu. Preturile pe piata rezidentiala vor continua sa creasca dar sunt posibile corectii ale acestora pe anumite zone, precum apartamentele din blocurile vechi, unde preturile au atins un nivel istoric”, a declarat Teodorescu.

Potrivit oficialului Raiffeisen, populatia va continua sa contracteze imprumuturi pentru achizitionarea locuintelor, indreptandu-se catre zonele rezidentiale noi. In prezent, fondul de locuinte din Romania este mic in comparatie cu cel din alte tari din UE, iar cererea este mare. Datele statistice arata ca  la sfarsitul anului 2006  in Romania existau 382 de locuinte la 1.000 de locuitori, ceea ce insemna 2,62 locuitori la o locuinta. Totodata, ea a mentionat ca  institutiile de creditare sunt prudente si tin cont de eventuala devalorizare a ipotecilor pentru creditele garantate in cazul scaderii preturilor la locuinte. Atunci cand acorda credite imobiliare Raiffeisen Bank ia in calcul o depreciere de 15-20% din valoarea garantiei.

In ultimele luni, Raiffeisen Bank nu a inregistrat o stagnare sau scadere a volumelor de credite ipotecare acordate, ci doar o incetinire a ritmului de crestere. In primul trimestru al acestui an soldul volumului de credite ipotecare acordate de Raiffeisen Bank a crescut cu 88%, fata de aceeasi perioada din 2007, peste nivelul pietei, unde s-a inregistrat o crestere de 80%. Volumul creditelor ipotecare acordate prin unitatile specializate reprezinta 15-20% din volumul total al bancii. Daca se adauga si volumul creditelor ipotecare, inclusiv imprumuturile de nevoi personale garantate cu ipoteca, aceasta pondere ajunge la 51%. Raiffeisen Bank se asteapta ca pana la finalul anului 70% din volumul de credite ipotecare sa fie acordate de persoanele specializate din sucursalele traditionale si centrele ipotecare "Casa Ta".

Banca a inaugurat, joi, cel de-al treilea centru de credite cu garantie imobiliara din Bucuresti, Raiffeisen Bank – Casa Ta, fiind a 18 unitate de acest gen la nivel national. Pana la sfarsitul acestui an banca si-a propus sa ajuga la un numar de 23 de astfel de unitati. De asemenea, banca mai are 60 de birouri specializate pentru acordarea creditelor ipotecare in unitatile traditionale, dintre acestea 9 sunt in Bucuresti. ."Ne propunem sa deschidem centre specializate pe credite ipotecare acolo unde piata va cere consultanta de specialitate. Noul centru se afla pe Calea Dorobantilor, nr.111-131 si este deschis de luni pana vineri intre orele 9:00 – 18:30. Clientii pot contracta aici credite imobiliare, credite pentru refinantare sau credite pentru nevoi personale cu ipoteca. De asemenea, pe baza unei programari telefonice, se pot stabili intalniri cu specialistii bancii si in afara orelor de program. in unitatile Raiffeisen Bank – Casa Ta”, a declarat directorul retelei de unitati Raiffeisen Bank Casa Ta, Ana Bunghez.

Raiffeisen Bank are o cota de 7% din piata creditelor ipotecare. In soldul Raiffeisen Bank creditele cu ipoteca si cele de nevoi personale negarantate au ponderi egale. Din creditele cu ipoteca, imprumuturile imobiliare reprezinta 40%, iar cele de nevoi personale garantate cu ipoteca  au un nivel cumulat 60%. Aproximativ 65% din creditele ipotecare sunt contractate in euro, in timp ce imprumuturile in franci elvetieni reprezinta 20-30%, iar cele in lei  doar 5%. Rata de default pentru credite ipotecare si garantate cu ipoteca se situeaza sub 0,5%, iar a imprumuturilor fara ipoteca ajunge la circa 2%.

Banca are peste 2,2 milioane clienti pe segmentul de retail si aproximativ 5.000 de clienti corporate, pe care ii deserveste prin intremediul a  490 de unitati. Pana la sfarsitul acestui Raiffeisen Bank vrea sa ajunga pana la 500 de unitati.

Ludmila Cucia

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos