credius.ro

Raiffeisen si alte 9 banci cer bani de la UE pentru tarile Europei Centrale si de Est

22 ianuarie 2009

Mai multe banci internationale care opereaza in Europa Centrala si de Est vor face lobby la Uniunea Europeana si Banca Central Europeana in vederea extinderii planului anticriza in aceasta regiune si a atenua criza creditului, relateaza Financial Times. Actiunea grupului, condus de Raiffeisen Bank si format din 10 banci, vizeaza atat noi membrii ai UE, precum Polonia, dar si in afara granitelor Uniunii, in tari precum Serbia si Ucraina, unde unele din cele 10 banci au o prezenta puternica.

Herbet Stepic, seful Raiffeisen International, argumenteaza pozitia grupului cu cartea de istorie in mana: „Am luptat 50 de ani pentru a scoate aceste tari din comunism, iar acum cand avem o piata libera in regiune nu putem sa le lasam singure cand stau in calea unei vijelii extrem de puternice”.

Pe langa Raiffeisen, grupul de banci cuprinde Erste Bank (in Romania prin BCR), Societe Generale (in Romania prin BRD), UniCredit (in Romania prin UniCredit Tiriac), EFG Eurobank (in Romania prin Bancpost), Bayern Landesbank (in Romania prin Romexterra Bank), Intesa Sanpaolo (de asemenea in Romania), KBC, Swedbank si SEB. Cei 10 vorbesc de actiuni pentru combaterea crizei de lichiditati si deblocarea creditarii in tarile central si est europene.

Lobby-ul demarat de Raiffeisen si sustinut de alte 9 banci cu expunere in zona vine la o luna dupa ce bancherii austrieci, in frunte tot cu cei de la Raiffeisen, au solicitat sprijinul statului roman si BNR pentru stabilizarea lichiditatii pe piata bancara din tara noastra. Ca masuri, acestia cereau reducerea rezervelor minime obligatorii si garantarea tranzactiilor interbancare, astfel incat increderea intre banci sa fie restabilita. Mai mult, Herbert Stepic inainta si o suma, de 5 miliarde, suficienta pentru rezolvarea problemelor de lichiditate din piata romaneasca.

Pana acum grupul nu si-a popularizat actiunile. Aceasta iesire in public a fost determinata de „deteriorarea conditiilor economice”, explica Herbet Stepic in Financial Times. Autoritatile europene confirma solicitarea de sustinere venita din partea celor 10 banci, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene precizand ca institutia a primit o scrisoare in acest sens in noiembrie anul trecut.

Costul ajutorului pentru Europa Centrala si de Est ar fi „relativ” mic in comparatie cu sumele cu care au fost sustinute bancile din tarile vestice, arata seful Raiffeisen International. Acesta nu a vrut insa sa precizeze care tari ar avea nevoie de un astfel ajutor.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro