Raiffeisen out! OTP Bank si NBG se bat in continuare pentru CEC

Raiffeisen out! OTP Bank si NBG se bat in continuare pentru CEC

In ultimul articol care trata privatizarea ultimei mari banci de stat din Romania ne-am inselat. Raiffeisen Bank nu va cumpara CEC-ul pentru ca a dat dovada de zgarcenie. Astfel ca autoritatile de la Bucuresti au selectat OTP Bank si NBG (National Bank of Greece) pentru continuarea procesului de privatizare a celei mai batrane institutii de

In ultimul articol care trata privatizarea ultimei mari banci de stat din Romania ne-am inselat. Raiffeisen Bank nu va cumpara CEC-ul pentru ca a dat dovada de zgarcenie. Astfel ca autoritatile de la Bucuresti au selectat OTP Bank si NBG (National Bank of Greece) pentru continuarea procesului de privatizare a celei mai batrane institutii de credit din Romania. Oferta depusa de austriecii de la Raiffeisen Bank a fost cea mai slaba… fiind cu 10% mai mica decat ofertele celorlalti doi competitori. 

"De vreme ce s-a mers mai departe inseamna ca ofertele primite au fost satisfacatoare", a declarat ministrul de Finante Sebastian Vladescu in momentul in care a anuntat bancile care ramin in cursa pentru privatizarea CEC. In urma cu cateva saptamani, mninistrul declarase ca asteapta o oferta "irezistibila" pentru CEC, evaluand banca la 700 milioane euro. In ciuda estimarilor partii romane, analistii pietei au evaluat banca la un pret mai mic, de numai 500 milioane euro. Surse apropiate procesului de privatizare au declarat pentru Mediafax ca oferta depusa de una dintre banci a depasit 500 milioane de euro.

Suma foarte mare asteptata de autoritatile de la Bucuresti se bazeaza pe potentialul imens de dezvoltare a bancii, subliniat si de specialistii pietei. Banca are in prezent peste 3 milioane de clienti si cea mai dezvoltata retea, cu peste 1.400 de unitati in toata tara, acoperind in mare masura si zona rurala.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC urmeaza sa fie privatizat in trei etape, ca si in cazul BCR, iar contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital.

CEC se afla intr-un amplu proces de restructurare, caracterizat de disponibilizari masive, reorganizare a activitatii, modernizarea infrastructurii de comunicatii si lansarea de noi produse pe toate segmentele. In primul semestru al lui 2006, CEC a realizat un profit de 20 milioane de euro e aproape de cinci ori mai mare decat cel raportat la sfarsitul anului trecut.

Cele doua banci ofertante vor incepe martea viitoare negocierile pentru forma finala a contractului de privatizare. Pe 23 august aceste negocieri vor fi incheiate, urmind ca pe 31 august sa fie primite ofertele finale.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos