Raiffeisen creste rapid in profituri, dar risca sa paraseasca podiumul bancilor

Raiffeisen creste rapid in profituri, dar risca sa paraseasca podiumul bancilor

Prima jumatate a lui 2008 a fost una foarte buna pentru Raiffeisen Bank, spune conducerea bancii, odata cu anuntarea rezultatelor pentru aceasta perioada. Profitul net inregistrat a fost de 74 mil. euro, in crestere cu 57% fata de 20 iunie 2007 si reprezentand aproape 75% din castigul net de pe intreg anul trecut. Profitul inainte

Prima jumatate a lui 2008 a fost una foarte buna pentru Raiffeisen Bank, spune conducerea bancii, odata cu anuntarea rezultatelor pentru aceasta perioada. Profitul net inregistrat a fost de 74 mil. euro, in crestere cu 57% fata de 20 iunie 2007 si reprezentand aproape 75% din castigul net de pe intreg anul trecut. Profitul inainte de impozitare a fost de 89,3 milioane euro, fata de 53,5 milioane euro la sfarsitul lui iunie 2007.

In acelasi timp insa, evolutia activelor a fost mult mai lenta, banca fiind aproape de a pierde locul al treilea in piata dupa active in fata unuia dintre cei mai dinamici jucatori, Volksbank. Raiffeisen a raportat la 6 luni active de 4,57 miliarde euro, in crestere cu doar 3,8% fata de decembrie 2007, cand nivelul acestora era de 4,4 miliarde euro. Volksbank, jucatorul care a urcat pe locul 4 in sistemul bancar in prima jumatate a anului, a inregistrat la 30 iunie 2008 un nivel al activelor foarte apropiat de cel al Raiffeisen, de 4,5 miliarde euro. Austriecii de la Volksbank inregistreaza o crestere foarte rapida pe piata romaneasca, in intervalul decembrie 2007 – iunie 2008 activele avansand cu 1 miliard de euro, continuarea acestei evolutii urmand sa le aduca intrarea intre primele trei banci din sistem intr-un interval de timp scurt. De altfel, seful Volksbank, Gerarld Schreiner a declarat de curand ca banca tinteste acest obiectiv, cu realizarea lui pana anul viitor. 

Portofoliul de credite al Raiffeisen a depasit la finalul primelor sase luni din 2008 nivelul de 2,9 miliarde euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului 2007. Desi au avansat intr-un ritm mult mai scazut, nivelul depozitelor bancii ramane peste cel al creditelor. Economiile detinute de clienti la Raiffeisen au depasit 3,5 miliarde euro, in crestere cu 16% fata de iunie 2007.

Cheltuielile cu personalul si cele administrative inregistrate la 30 iunie 2008 au crescut cu 18% fata de jumatatea anului trecut. In acelasi timp, venitul net din dobanzi a crescut cu 35%, ajungand la 117 milioane euro, iar venitul din comisioane a crescut cu 39%, la aproape 117 milioane euro.

„Desi parcurgem o perioada marcata de criza financiara internationala, Raiffeisen Bank a reusit sa obtina rezultate foarte bune in primul semestru al acestui an. Am reusit sa crestem semnificativ profitabilitatea bancii in conditiile in care am continuat sa ne extindem reteaua de unitati intr-un ritm sustinut. In paralel, ne-am propus sa crestem calitatea serviciilor noastre si sa construim relatii pe termen lung cu toti clientii nostri”, a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

In primele sase luni, Raiffeisen a inregistrat o scadere a numarului de clienti, pe segmentul persoane fizice si corporate. La finalul lui 2007, banca avea peste 2,2 milioane de clienti, dintre care peste 120.000 IMM-uri, si peste 5.000 de clienti corporate. La 20 iunie 2008, Raiffeisen a raportat 2,1 milioane clienti de retail (din care 120.000 IMM-uri) si peste 4.400 clienti corporate.

Pe segmentul de retail, banca a continuat sa-si dezvolte canale de vanzare specializate in domeniul creditelor cu garantie imobiliara, pentru serviciile Raiffeisen Exclusive, precum si o retea de consilieri dedicati sectorului IMM, care ofera solutii complete in domeniu. Pe corporate, Raiffeisen si-a concentrat atentia si a structurat solutii pentru finantarea unor proiecte industriale complexe, precum si spre zona achizitiilor si a fuziunilor. Partenerii din segmentul mid-market au devenit cel mai important vector de crestere a activitatii de corporate banking.

Reteaua teritoriala a Raiffeisen a depasit 500 de unitati, de la 433 la sfarsitul lui 2007. Banca a continuat sa-si dezvolte reteaua de centre si zone specializate destinate creditelor cu garantie imobiliara, ajungand la o retea de 19 unitati Raiffeisen Bank – Casa Ta si la peste 50 de „mortgage corners” (spatii dedicate creditelor imobiliare in unitatile existente).

Numarul de salariati a ajuns la 6.417, in crestere cu aproape 600 fata de sfarsitul lui 2007. Retelele de ATM-uri si EPOS-uri au ajuns la 30 iunie 2008 la 964 ATM-uri si aproximativ 8000 de EPOS-uri.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos