credius.ro

Raiffeisen Bank este in pericol...

20 aprilie 2006

... de a pierde pozitia a treia pe care o detine in clasamentul bancilor din Romania. Daca primele doua locuri par batute in cuie, nici o banca neavand curajul sa-si propuna... atacarea fotoliilor de lideri detinute autoritar de BCR si BRD, locul al treilea a fost strecurat ca tinta posibila in planurile de viitor ale mai multor banci. Institutiile care vizeaza detronarea Raiffeisen Bank sunt Bancpost, HVB Tiriac si CEC. ... ING Bank asteapta un moment prielnic, sufland in ceafa austriecilor de pe locul al patrulea, iar Banca Transilvania poate demonstra ca in viata orice e posibil.


Raiffeisen aplica tactica lui Sorin Cartu
Dupa meciurile de fotbal cu FC Arges, adversarele se plang de faptul ca echipa antrenata de Florin Cartu se baricadeaza in propria poarta, incercand sa nu primeasca gol. Daca reuseste sa inscrie, cu atat mai bine, insa principala preocupare este sa nu lase adversarul sa dea gol. Am facut aceasta paranteza pentru a ilustra viziunea presedintelui Steven van Groningen, care a declarat la ultima conferinta de presa ca banca austriaca nu doarme, fiind pregatita in orice moment sa mai acapareze cota de piata.
Seful Raffeisen Bank incerca astfel sa dea un raspuns specialistilor care au observat ca banca de pe locul 3 lasa impresia ca hiberneaza, in timp ce competitorii lucreaza din greu pentru a castiga procente bune la cota de piata. "Pentru noi este un fel de tactica ca si in sport. Lasam adversarii sa atace, iar cand toti vor fi prabusiti de efort vom juca noi. Daca se vor ivi oportunitati tactice, vom ataca si noi, pentru ca ne dorim pe terme lung majorarea cotei de piata", a subliniat Steven van Groningen.
Raiffeisen Bank este in prezent medaliata cu bronz a bancilor din Romania. Sta confortabil pe locul trei, cu o cota de piata de 8,8% si cu o crestere a activelor de 46,3% in decembrie 2005, fata de aceeasi perioada a anului 2004. Este pusa la adapost chiar si de urmatoarea clasata, ING Bank care detine o cota de piata de 5,3% si o crestere a activelor de 45,7%.

Bancpost: in 3 ani vrem sa fim pe locul III
Bancpost si-a anuntat intentia de a deveni ocupanta locului trei in sistemul bancar romanesc prin vocea lui Dorel Piti, directorul executiv de retea al Bancpost. Intr-un interviu acordat BankingNews, Piti a declarat ce si-a propus pentru urmatorii cinci ani in ceea ce priveste evolutia Bancpost: "Mi-am propus ca intr-un interval de timp mediu (trei ani) Bancpost sa fie intre primele trei banci din sistem si in cinci ani sa ajungem sa fim banca cu cele mai bune servicii din Romania. Este un drum lung si anevoios, insa sunt ferm convins ca vom reusi".
De mentionat este faptul ca in prezent, Bancpost ocupa pozitia a sasea in clasamentul bancilor din Romania, cu o cota de piata de 4,5% in decembrie 2005 si cu o crestere procentuala a activelor de 50,1% fata de luna decembrie a anului 2004.

HVB-Tiriac: “Suntem indreptatiti sa tintim locul al treilea”
HVB Bank Romania si Banca Tiriac au incheiat cu rezultate excelente anul 2005 - reiese din datele de bilant facute publice in urma cu cateva saptamani. Amintim ca, la sfarsitul lunii august 2005 a fost perfectata fuziunea acestor doua banci, tranzactia urmand sa devina operationala in cateva luni. Despre cum vede rezultatele acestei afaceri, ne vorbeste presedintele HVB Bank Romania, Dan Pascariu.
"Suntem foarte multumiti de evolutia ambelor banci in 2005. Informatiile ce tin de performantele acestora confirma reusita eforturilor noastre de a dezvolta in paralel procesul de integrare, dar si activitatea noastra de zi cu zi. Din perspectiva acestei evolutii sunt convins ca noua banca va detine o pozitie la varf in sistem, ea urmand a se dovedi un partener de incredere pentru fiecare dintre clientii nostri. Suntem indreptatiti sa tintim locul al 3 - lea pe piata bancara romaneasca", spune viitorul sef al HVB Tiriac.
In prezent, doar HVB Bank, fara a lua in considerare cota de piata a Bancii Tiriac, ocupa pozitia a cincea cu o cota de piata de 4,9% si cu o crestere a activelor fata de luna decembrie a anului 2004 de 64,6%.

CEC – Vrem sa ajungem pe locul III cu sau fara privatizare
Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat ca tinta pe care si-a propus-o pentru cea mai veche institutie bancara din Romania este de a ocupa intr-un interval de trei pana la maximum cinci ani una din primele trei pozitii. “Tinta pe care ne-am propus-o – una din primele trei pozitii de pe piata romaneasca in 3-5 ani – va fi realizata, cu sau fara privatizare”, a declarat presedintele CEC, Eugen Radulescu.
CEC ocupa in prezent un modest loc sapte in clasamentul bancilor din Romania. Detine o cota de piata de doar 4,4%, aceasta in conditiile in care detine cea mai vasta retea de sucursale si se afla pe locul al doilea la numarul de bancomate din Romania. De asemenea, CEC a avut in 2005 si cea mai modesta crestere procentuala a activelor dintre toate bancile aflate in clasament, de numai 14,8%!
Cu toate acestea, batalia pentru privatizarea CEC va continua. Nu trebuie sa uitam ca intre bancile care s-au inscris pentru preluarea CEC-ului se afla si Raiffeisen Bank. Daca Raiffeisen Bank va prelua CEC, atunci s-ar putea explica linistea din interiorul Raiffeisen si detasarea cu care i-ar privi pe competitorii sai directi.

ING pandeste de pe locul IV
Cea mai indreptatita insa la titlul de medaliata cu bronz pe podiumul bancilor din Romania este ING Bank. In prezent, ocupanta pozitiei patru in clasamentul realizat chiar de aceasta, care detine o cota de piata de 5,3% si a avut o crestere a activelor in anul 2005 de 45,7%.
Dupa cum au declarat oficialii bancii, anul 2006 va fi pentru ING anul produselor bancare inovatoare pe piata din Romania, atat pentru persoane fizice, cu orientare catre segmentul de Internet Banking, cat si pentru companii, cu orientare catre IMM-uri.

Surpriza ar putea veni de la Banca Transilvania
Desi in prezent se afla pe locul opt, Banca Transilvania a avut cea mai spectaculoasa crestere in 2005. Fata de luna decembrie a anului 2004, luna decembrie a anului 2005 i-a adus acesteia o crestere procentuala a activelor de 104,9% si o cota de piata de 3,84%.
Pentru urmatorii ani, Banca Transilvania vizeaza ca si strategie ocuparea locului cinci in clasamentul bancilor din Romania. Locul trei ar putea fi atins de Banca Transilvania doar in cazul in care banca ar fuziona sau ar prelua un alt jucator de pe piata. Nu se stie ce surprize ne rezerva viitorul!

Pe Forumul www.cafeneauabancara.ro, unul dintre cele mai discutate subiecte este "Cea mai buna banca din Romania!". Pentru a putea sa-ti spui si tu parerea, incercand sa raspunzi la intrebarile "Care este cea mai buna banca din Romania? Cum imi aleg banca? Ce criterii trebuie sa am in vedere atunci cand apelez la o institutie de credit?", dupa ce iti creezi un cont aici.

Redactia BankingNews

[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro