Radu Ghetea apreciaza ca Romania va avea in 2009 o crestere economica peste media europeana

Radu Ghetea apreciaza ca Romania va avea in 2009 o crestere economica peste media europeana

Presedintele Asociatiei Romanie a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat miercuri, la Cluj, ca Romania va avea in 2009 o crestere economica de 5%, ceea ce o va situa peste media europeana, transmite corespondentul NewsIn. „In afara rezervelor de la BNR, exista indicii clare ca Romania poate sa evolueze anul viitor cu o crestere economica de

Presedintele Asociatiei Romanie a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat miercuri, la Cluj, ca Romania va avea in 2009 o crestere economica de 5%, ceea ce o va situa peste media europeana, transmite corespondentul NewsIn.

„In afara rezervelor de la BNR, exista indicii clare ca Romania poate sa evolueze anul viitor cu o crestere economica de 5%, daca avem in vedere conditiile actuale care inseamna o rezerva minima obligatorie  suficient de buna. Rezervele si masurile BNR vor proteja sistemul bancar romanesc”, a spus Ghetea, adaugand ca si UE va fi alaturi de Romania, in cazul in care tara noastra are probleme in domeniul bancar.

In plus, Romania ar putea fi avantajata de criza financiara internationala, in contextul in care cresterea economica prognozata de 2009 va fi peste media europeana si a celor din tarile vecine, lucru care poate fi apreciat si de investitori.

Radu Ghetea a mai afirmat ca Romania este departe de o criza imobiliara, precum cea din Statele Unite ale Americii, in contextul in care in tara noastra majoritatea creditelor sunt de consum, iar cele doua categorii de credite ar putea fi acoperite din rezerva obligtorie a bancilor, de 38 de miliarde de euro.

„Suntem foarte bine acoperiti, avem circa 5 miliarde de euro credite ipotecare si 20 de miliarde de euro credite de consum, unde ar putea aparea neperformanta. Este o acoperire foarte buna si eu nu cred ca sunt semnale serioase care sa conduca la ideea ca Romania va trece printr-o criza imobiliara de genul celei din SUA. Suntem departe de indicatorii care sa ne arate o zona de pericol”, a declarat Radu Ghetea.

Mai mult, acesta considera ca rezerva bancilor ar putea fi redusa de BNR, pentru ca fondurile sa poata fi folosite la acoperirea unor momente de lipsa de lichiditate, dar si pentru a ajuta la prevenirea unor efecte negative.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos