credius.ro

Prudenta bancilor pentru agricultura va deveni istorie

14 ianuarie 2007

In pofida faptului ca aportul agriculturii autohtone la bugetul statului scade de la an la an, aflandu-se cum spun multi "pe butuci", exista si optimisti care vad partea plina a paharului. Spre suprinderea tuturor, printre optimisti se numara bancherii, care mizeaza, in primul rand, pe fondurile Uniunii Europene destinate acestui domeniu. Bancile au simtit mirosul banilor, fapt pentru care incearca sa intre si ele in hora.

Uniunea Europeana apropie bancile de agricultura

Pachetul financiar de la Uniunea Europeana destinat agriculturii se ridica la valoarea de 13 miliarde euro pentru perioada 2007- 2013 si va fi destinat investitiilor in cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier, gospodaririi terenurilor agricole si forestiere, imbunatatirii calitatii vietii in mediul rural si sustinerii mecanismelor de piata, toate acestea avand ca obiectiv strategic eliminarea discrepantelor dintre zonele dezvoltate si cele mai putin dezvoltate ale tarilor membre. Primele fonduri UE post-aderare destinate agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania vor veni spre sfarsitul acestui an sau chiar inceputul lui 2008, a declarat ministrul Agriculturii, Dan Motreanu.

"Afacerile in domeniul agricol vor reprezenta o tinta importanta pentru banci, dar intr-un viitor ceva mai indepartat", este de parere presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Aceasta inseamna ca pe la orizontul lui 2009, micii fermieri vor fi clientii sectorului bancar. "In prezent legislatia nu este flexibila cu acest domeniu, intrucat nu ofera suficienta incredere institutiilor financiare pentru a merge pe acest segment", explica Ghetea prudenta bancilor fata de agricultura.

Faptul ca urmatorii cinci-sase ani se anunta a fi cei mai bogati, Uniunea Europeana alocand Romaniei pentru aceasta perioada un buget de 30 miliarde euro, nu putea fi trecut cu vederea de catre institutiile de credit autohtone. Dincolo de rolul de finantatori si "intermediari" de bani, unele banci si-au dezvoltat si departamente specializate prin intermediul carora acorda consultanta si training pentru cei care doresc sa dezvolte afaceri cu fonduri europene. BCR, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank au iesit la rampa inca din partea a doua a anului trecut. Alte banci pregatite sa finanteze afacerile din domeniul agriculturii sunt BRD si CEC, care si-au anuntat de altfel planuri de dezvoltare puternice pentru acest segment.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro