Protocol de colaborare intre CSA si Consiliul Superior al Magistraturii

Protocol de colaborare intre CSA si Consiliul Superior al Magistraturii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au semnat un Protocol de colaborare care are drept scop cresterea increderii publice in sistemul judiciar si in serviciile de asigurare oferite de asiguratori. Protocolul, care este incheiat pe o durata de 5 ani, prevede, printre altele, schimbul reciproc de informatii intre cele

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au semnat un Protocol de colaborare care are drept scop cresterea increderii publice in sistemul judiciar si in serviciile de asigurare oferite de asiguratori.

Protocolul, care este incheiat pe o durata de 5 ani, prevede, printre altele, schimbul reciproc de informatii intre cele doua institutii semnatare privind conduita procesuala a societatilor de asigurare si a magistratilor in raporturile cu acestea, participarea la intalniri si seminarii pe probleme de interes comun, precum si colaborarea pentru realizarea dezideratului comun de pregatire profesionala continua a persoanelor din domeniul asigurarilor si a magistratilor.

Unul dintre cele mai importante obiective ale protocolului il reprezinta promovarea de catre CSM, in limitele competentelor legale, a ghidurilor si studiilor elaborate de catre asociatiile profesionale din domeniul asigurarilor, si puse la dispozitie de catre CSA, privind regularizarea pe cale amiabila a pretentiilor de despagubire formulate de persoanele care au suferit prejudicii morale ca urmare a vatamarii corporale sau decesului rezultat in urma producerii accidentelor de circulatie.

„Promovarea in randul magistratilor a unui asemenea ghid va contribui la crearea unei jurisprudente unitare, asa cum se intampla si in alte state, cu beneficii pentru toate partile implicate: pagubiti, asiguratori, magistrati. Apreciez ca, in acest fel, persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri pentru daunele morale suferite in urma unui accident de circulatie vor beneficia de un tratament echitabil indiferent de locul unde s-a produs accidentul sau de instanta care va pronunta hotararea judecatoreasca”, a declarat presedintele CSA, domnul Daniel Tudor.

În perioada urmatoare, CSA va analiza documentele similare elaborate in Romania, cat si cele utilizate in alte state ale Uniunii Europene si va pune la dispozitie CSM un ghid care sa raspunda necesitatilor reale.

În primele 9 luni ale anului 2012, valoarea despagubirilor platite de catre societatile de asigurare pentru vatamari corporale si deces a crescut cu 46% fata de perioada similara a anului anterior, pana la 246.652.991 lei (19% din total despagubiri platite in temeiul asigurarilor RCA). Totodata, la data de 30.09.2012, asiguratorii aveau constituite rezerve de daune avizate pentru vatamari corporale si deces in suma de 970.249.419 lei, cu 50% mai mult decat valoarea de la sfarsitul trimestrului III din 2011 (57,17% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata RCA). Astfel, daunele pentru vatamari corporale si deces (despagubiri platite si rezervele tehnice constituite) reprezinta 41% din totalul daunelor RCA, cu 9 puncte procentuale mai mult decat in 2011, aceeasi perioada.

La nivelul anului 2011, numarul dosarelor de dauna pentru vatamari corporale si deces platite ca urmare a unor hotarari judecatoresti a fost de 1.937, iar cuantumul despagubirilor aferente acestora a fost de 174.567.605 lei, ceea ce inseamna o dauna medie pe dosar de 90.123 lei.
Pe cale amiabila, in anul 2011, au fost acordate despagubiri pentru vatamari corporale si deces intr-un numar de 2.167 dosare, in cuantum total de 83.442.190 lei, adica cu o medie pe dosar de 38.506 lei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos