Protectia Consumatorului va putea controla si sanctiona bancile

Protectia Consumatorului va putea controla si sanctiona bancile

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Banca Nationala intentioneaza sa aduca anul viitor unele modificari la legea privind dobanda anuala efectiva (legea 189/2004). Astfel, se intentioneaza ca ANPC sa fie singura institutie care sa fie implicata in aplicarea legii, constatarea neregulilor si sanctionarea institutiilor care ofera credit de consum. „In varianta actuala, legea este

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Banca Nationala intentioneaza sa aduca anul viitor unele modificari la legea privind dobanda anuala efectiva (legea 189/2004). Astfel, se intentioneaza ca ANPC sa fie singura institutie care sa fie implicata in aplicarea legii, constatarea neregulilor si sanctionarea institutiilor care ofera credit de consum. „In varianta actuala, legea este putin ambigua”, a apreciat Irina Vasile, consilier ANPC, in cadrul conferintei cu tema „DAE, costul unui produs numit credit”, organizata de FinZoom, Curierul National si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Oficialul ANPC a explicat ca legea da drept de control si institutiei pe care o reprezinta, dar si BNR. Cu precizarea ca Banca Nationala este singura care constata contraventiile si aplica sanctiunile cand vine vorba despre institutiile de credit. In aceste conditii, Autoritatii pentru Protectia Consumatorului nu ii ramane decat controlul informarii consumatorului si a clauzelor contractelor de credit, iar institutiile asupra carora are „mana libera” sunt numai intermediarii de credit. Cu alte cuvinte, daca un client este nemultumit in legatura cu serviciile pe care i le ofera banca, sesizand astfel o incalcare a legii, se adreseaza inutil Protectiei Consumatorului. Institutia ii va pasa cazul Bancii Nationale, care la randul ei, va trimite cazul spre rezolvare bancii respective.

Viitoarea modificare a legii va urmari sa acorde ANPC un drept de control mai mare asupra bancilor, Banca Nationala urmand „sa se retraga din lege”, dupa cum arata Irina Vasile. Aceasta declara ca ANPC primeste numeroase reclamatii pe domeniul financiar-bancar, majoritatea vizand partea contractuala a relatiei client – institutie creditoare.

Aplicarea legii DAE si protectia consumatorului de produse financiar-bancare sunt asadar probleme foarte sensibile, pe care legislatia reuseste numai in parte sa le rezolve. De aceea trebuie remarcat interesul mare al bancilor vis-a-vis de aceasta tematica. „Mare”, intrucat nici un reprezentant al bancilor nu a fost prezent la dezbaterea initiata de FinZoom si Curierul National, la care au fost dezbatute astfel de probleme.

Alte detalii pe aceasta tema: Cine ii protejeaza pe consumatorii de produse bancare?!?

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos