credius.ro

Protectia Consumatorilor a constatat numeroase abateri in activitatea de schimb valutar

27 ianuarie 2010

La data de 16 ianuarie 2010 a intrat in vigoare ordinul 632/2009 ce reglementeaza modalitatile de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar. Ordinul a fost facut public cu 30 zile inainte de intrarea in vigoare pentru a da posibilitatea operatorilor economici sa se conformeze, anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Cu aceasta ocazie, in zilele de 20 si 21 ianuarie 2010, Constantin Cerbulescu, presedinte al ANPC a dispus verificarea respectarii noilor prevederi introduse de acest ordin.  

"La nivel national au fost verificati 336 operatori economici (case de schimb valutar si puncte de lucru ale unor societati bancare), constatandu-se abateri la 191 dintre acestia. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 104 amenzi contraventionale in valoare de 430.000 lei si 95 de avertismente. La 38 de operatori economici s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului pana la intrarea in legalitate", precizeaza ANPC intr-un comunicat de presa.

Comisarii ANPC au constatat lipsa din formularul de acceptare a tranzactiei a informatiilor obligatorii referitoare la data si ora tranzactiei precum si lipsa stampilei care trebuie aplicata pe formular, lipsa informatiilor referitoare la dreptul consumatorului de a solicita inscrierea seriilor si a numerelor bancnotelor vandute pe spatele bonului fiscal. La unii operatori economici, afisajul interior nu respecta criteriul utilizarii fontului Times New Roman 20 bold, suportul de afisare interior nu era amplasat in campul vizual al consumatorului, informatiile de pe panoul interior nu erau identice cu informatiile de pe panoul exterior, marimea fontului si distanta dintre cifre si cea dintre cuvinte de pe panoul exterior nu erau respectate, panoul exterior nu era monocrom. In alte cazuri s-a constatat lipsa panoului exterior sau al formularului de schimb valutar, lipsa afisarii codului unic de inregistrare al operatorului economic, lipsa informatiilor referitoare la TELCONS si adresa CJPC. Astfel de abateri au fost constatate in toate judetele. In municipiul Bucuresti din 22 case de schimb valutar verificate, 18 prezentau abateri de la legislatie. Comisarii ANPC au aplicat 16 amenzi contraventionale in valoare de 48.000 lei si 2 avertismente.

ANPC sfatuieste consumatorii ca inainte de efectuarea schimbului valutar sa acorde o atentie deosebita urmatoarelor elemente:
-    sa citeasca atat afisajul exterior, cat si cel interior si sa verifice cu atentie cursul valutar mentionat;
-    sa solicite casierului formularul de acceptare a tranzactiei inainte de efectuarea propriu-zisa a schimbului valutar;
-    sa citeasca atent informatiile mentionate in acest formular, respectiv suma tranzacţionata, cursul de schimb utilizat, suma ce urmeaza a fi incasata etc;
-    sa nu semneze acel formular daca nu sunt de acord cu efectuarea tranzactiei.

Facem precizarea ca orice consumator poate solicita operatorului economic anularea tranzactiei in termen de maxim 24 de ore de la efectuare daca acesta constata ca informatia referitoare la cursul de schimb valutar mentionata pe formularul de acceptare a tranzactiei difera de cursul valutar afisat pe panoul exterior/interior. Pentru reclamatiile intemeiate depuse de consumatori, operatorii economici care presteaza servicii de schimb valutar pot fi sanctionati cu amenda de la 1000 lei la 10 000 lei sau de la 2000 lei la 20.000 lei, in functie de aspectele constatate de comisarii ANPC.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro