Banca Mondiala (BM), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI) au lansat un program coordonat, pe doi ani, in valoare de pana la 25 miliarde euro, destinat bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est (ECE), transmite Reuters.
Bancile internationale se angajeaza sa asigure finantare rapida si in volum mare pentru a consolida institutiile de credit si pentru a facilita accesul la capital pentru companiile locale, in special pentru cele mici si mijlocii.
In plus, creditorii vor mobiliza alte resurse pentru ECE prin intermediul programelor proprii de imprumut si garantii si vor colabora cu acele banci-mama din vestul continentului care au promis sprijin pentru subsidiarele cu probleme din regiune.
Actiunea celor trei institutii financiare intervine in contextul in care liderii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) se pregatesc sa discute in cadrul unui summit de urgenta, duminica, in legatura cu un eventual ajutor pentru sistemul bancar.
Potrivit programului, ajutorul va consta in linii de credit, garantii pentru risc si finantarea emisiunilor de actiuni si obligatiuni.
BERD va aloca pana la sase miliarde euro in 2009 si 2010 pentru sistemul financiar din regiune si va asigura, prin intermediul bancilor locale, imprumuturi pentru afacerile comerciale.
Totodata, BEI va imprumuta 11 miliarde euro companiilor din ECE, fonduri din care 5,7 miliarde euro sunt gata de plata. Alocarea altor 2,8 miliarde euro ar putea fi aprobata pana la sfarsitul lunii aprilie.
BM intentioneaza sa acorde imprumuturi si garantii pentru risc de pana la 7,5 miliarde euro bancilor si pentru finantarea proiectelor de infrastructura si afacerilor comerciale.
Presedintele BM, Robert Zoellick, a cerut Uniunii sa depuna eforturi suplimentare pentru a sprijini statele din ECE, asigurandu-se, astfel, mentinerea progresului regiunii catre o economie de piata.
Expansiunea masiva a bancilor internationale in estul Europei a facut sistemul bancar din regiune vulnerabil la turbulentele din industria creditului, generate de colapsul pietei imobiliare din SUA.
Sursa: Mediafax
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro