credius.ro

Profitul brut al Bancii Romanesti s-a triplat in 2006

3 aprilie 2007

 Banca Romaneasca a raportat pentru anul trecut un profit inainte de impozitare de 43,74 milioane de lei (12,41 milioane euro), in urcare cu 194% fata de 2005, pe fondul majorarii portofoliului de credite cu 55%, potrivit datelor anuntate marti de banca. Banca avea, la finele anului trecut, un portofoliu de credite de 2,26 miliarde de lei (circa 669 milioane de euro) in urcare cu 55% fata de 2005, iar depozitele s-au majorat cu 98%, la 1,13 miliarde de lei (circa 334 milioane de euro).

           

"Anul trecut, profitul a crescut substantial, cu 194%, pe baza avansului activelor si a dezvoltarii afacerilor. in acest an, cresterea nu va mai fi atat de substantiala, intrucat intentionam sa investim masiv si sa crestem cota de piata", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, directorul general al bancii, Andreas Maragkoudakis.
       

Potrivit Ioannis Pechlivanidis, directorul general adjunct al National Bank of Greece, actionarul majoritar al institutiei de credit romanesti, strategia pentru Romania in intervalul 2007-2009 prevede atingerea unei cote de piata de 5%, la finalul intervalului, si majorarea retelei teritoriale la 190 de unitati, fata de circa 90 de locatii in prezent.
          

Banca avea la finele anului trecut o cota de piata de circa 2% in functie de activele nete, potrivit datelor bancii centrale.
           

"Pentru Romania, strategia prevede cresterea organica, chiar daca privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni ar mai fi fost inca in vigoare tot pe crestere organica ne-am fi axat. in cazul in care privatizarea CEC se va relua, vom lua in calcul aceasta posibilitate", a spus Pechlivanidis.
           

Intrebat despre posibilitatea extinderii activitatii bancii in zona rurala, Maragkoudakis a aratat ca pentru moment institutia de credit vizeaza extinderea in orase cu peste 50.000 de locuitori.
           

"Strategia privind zona rurala poate fi implementata in mod realist numai daca exista o retea de distributie stabila. Daca am fi avut o retea precum CEC, atunci puteam vorbi realist despre acest subiect", a afirmat Pechlivanidis.
           

In ceea ce priveste evolutia creditarii, Maragkoudakis a aratat ca ritmul de crestere se va pastra pentru tot sistemul bancar la cote inalte, insa s-ar putea inregistra o usoara incetinire.
           
"In viitor, populatia s-ar putea orienta catre alte mijloace de economisire, in afara de depozite, pe masura ce dobanzile vor scadea", a mai spus Pechlivanidis.
  

Directorul NBG a precizat ca dobanzile sunt inca destul de ridicate, insa o eventuala reducere a acestora ar putea orienta populatia catre alte mijloace de economisire, precum fonduri mutuale sau obligatiuni.
           

Intrebat daca NBG ar putea aduce astfel de instrumente in Romania, Pechlivanidis a explicat ca momentul prezentarii unor astfel de alternative va depinde de deciziile Bancii Nationale a Romaniei privind rata dobanzii, insa pentru 2007 este prea devreme sa se discute despre acest lucru.
      

Rezultatele sunt calculate conform standardelor internationale de raportare financiara.

Sursa: Mediafax

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro