credius.ro

Produsele de economisire nu sunt o prioritate pentru bancile comerciale

19 noiembrie 2007

Chiar daca in aceasta perioada, bancile comerciale au lansat mai multe oferte promotionale prin  reduceri de dobanzi si comisioane  la unele produse din portofoliul, putine dintre acestea au anuntat si  majorari ale dobanzilor la depozite. De cele mai multe ori  bancile isi promoveaza produsele de creditare, produsele de economisire nefiind o prioritate. In plus, cresterea inflatiei reduce la zero castigurile oferite de multe dintre produsele de economisire ale bancilor, astfel ca romanii prefera sa-si investeasaca banii in imobile sau sa ii tina la “ciorap”. Lucrurile ar putea sa se schimbe daca bancile ar oferi mai multe avantaje pe partea de economisire, astfel incat populatia  sa fie motivata sa-si pastreze economiile in  banca.

Pana la sfarsitul anului curent, cel mai mare jucator din sistem BCR ofera, celor interesati sa economiseasca, posibilitatea de a beneficia de dobanzi cu pana la 0,5% mai mari pentru depozitele in euro pe 6 si 12 luni, precum si pentru contul de economii Maxicont BCR, in lei si euro. Astfel, pentru depozitele pe 6 luni banca plateste acum dobanzi incepand de la 3,5% pe an, cu 0,4 puncte procentuale mai mari decat pana acum. Dobanzile variaza in functie de suma economista, iar  pentru depozite mai mari de 25.000 de euro BCR a majorat dobanda cu jumatate de punct procentual, la 4% pe an. Dobanda la depozitele in euro pe o perioada de 12 luni, cu plata dobanzii la scadenta se majoreaza cu 0,25 puncte procentuale pana la 3,75%, pentru sumele de pana la 10.000. Pentru economiile cu valoare cuprinsa intre 10.000 si 25.000 euro dobanzile cresc pana la 4% pe an,  iar in cazul sumelor de peste 25.000 euro, inclusiv, acestea cresc de la 3,9% la 4,3%.

In cazul contului de economii Maxicont, in euro, dobanda se majoreaza pentru sumele cuprinse intre 250 si 1.000 euro cu pana 1,5 puncte procentuale, ajungand sa fie de 3% pe an, iar pentru sumele de peste 1.000 euro acestea au crescut de la 2,75% la 3,25%. Banca bonifica si dobanzile la  economiile pastrate in lei, in functie de suma pe care clientul o are in contul curent. De exemplu, in cazul sumelor cuprinse intre 500 si 2.500 lei dobanda creste cu 1,7 puncte procentuale ajungand sa fie de 6% pe an, iar pentru sumele cuprinse intre 5.000 si 100.000 lei BCR a crescut dobanda de la 5,9% la 6,5% pe an.

Un alt jucator care in aceasta perioada a marit dobanzile la produsele de economisire este Banca Transilvania. Ardelenii au majorat cu pana un punct procentual dobanzile la depozitele in lei, atat pentru persoanele fizice, cat si cele juridice, iar pentru depozitul Kid Cont in lei cu 0,75%. Pentru depozitul clasic la o luna dobanda anuala a urcat 0,5 puncte procentuale pana la 7% pe an. Pentru depozitele clasice la 3, 6, 9 sau 12 luni, dobanzile anuale au urcat de la 6,5% pana la 7,50%. Dobanda pentru depozitele de tip revolving a urcat tot cu 1%, pana la un nivel de 7,25%, caruia i se adauga dobanda la vedere.

Pentru depozitul de economii la vedere, BT a urcat dobanda pentru sumele cuprinse intre 1.000 lei si 10.000 lei cu 0,25% pana la 7%, iar pentru depozitele mai mari de 10.000 lei, dobanda a ajuns la 7,5%, majorandu-se cu 0,5%. Pentru depozitul Anotimpuri, constituit pentru 45 de zile, fara prelungire automata sau capitalizare, dobanda a urcat cu 0,75%, pana la 7,25% pe an. In cazul depozitelor de tip Kid Cont, destinate copiilor cu varsta de pana la 17 ani,  dobanzile a urcat cu 0,75 puncte procentuale, pana la 7,5%. BT a pastrat la aceleasi niveluri dobanzile pentru depozitele in valuta sau pentru disponibilitatile din conturile de carduri.

Unul din trei romani economiseste “la saltea”

Potrivit unui studiu realiziat  pentru Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, romanii nu se inghesuie sa faca plasamente financiare.O treime dintre repondenti spun ca investitia imobiliara este cea mai sigura, urmeaza depunerile in banci si investitiile in metale pretioase. Marea majoritate a romanilor, respectiv 49%, declara ca nu au deloc sau foarte putina incredere in banci. Datele sunt confirmate si de analiza instrumentelor financiare utilizate de romani in ultimul an, principala forma de economisire, utilizata de o treime dintre repondenti fiind pastrarea banilor in casa.
Desi toate datele statistice arata o crestere a nivelului de trai, aproape jumatate dintre romani, respectiv 44%, nu reusesc sa economiseasca niciodata, iar atunci cand o fac pun deoparte sume mici, sau o fac cu mari sacrificii. Instrumentele de economisire in lei sunt alese intr-o mai mare masura de cei care reusesc sa economiseasca usor si relativ usor, care fac economii pe termen lung, iar veniturile familiei depasesc 1.000 de lei/membru. Depozitele bancare in lei au fost preferate de 21% din intervievati. Preferintele de economisire vizeaza leul in proportie de 86%, euro - 8% si dolarul - 1%, fiind remarcat faptul ca pe masura ce perioada de economisire preferata se majoreaza, creste si tendinta de a economisi in alte valute.  Valoarea depozitelor bancare ajunsese, la sfarsitul lunii septembrie,  constituia 184,72 miliarde lei, in crestere cu 51% fata de aceeasi perioda a anului trecut.

Ludmila Tcacenco
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro