credius.ro

Produsele bancilor pentru locuinte, mai avantajoase si vandabile

21 ianuarie 2009

Incepand de anul acesta, legislatia privind sprijinul acordat de stat bancilor de economisire-creditare in sistem locativ, asa-numitul sistem Bauspar, s-a modificat din nou, de data aceasta in bine. Prima de la stat a crescut de la 15% la 25% pe an, iar in valoarea nominala de la 150 la maxim 250 de euro pe an. La fel de important insa, apreciaza reprezentantii Raiffeisen Banca Pentru Locuinte, s-a modificat si sistemul de plata a primei. Daca pana acum valoarea primei era legata de criterii precum varsta clientului sau numarul de copii, acum ea se stabileste mult mai clar: 25%, in limita de 250 de euro pe an pentru fiecare clienti.

„Pana acum, sistemului de plata a primei de la stat era complicat pentru clienti, sa-l inteleaga, si stafful bancii, sa-l explice. Prima era relationata cu varsta, cu numarul de copii. Modificarea fundamentala din punctul de vedere al simplificarii produsului este ca plata acestei prime nu mai este legata de niciunul dintre aceste criterii. Ea este clar 25%, pana la 250 de euro pe an. Se simplifica astfel procesul de vanzare si intelegere a produsului si maximizeaza venitul pentru cel care ia acest produs”, a declarat Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuite.

In aceste conditii, cel mai eficient pentru client este sa economiseasca in sistemul Bauspar o suma de 1.000 de euro anual, astfel incat sa beneficieze de valoare maxima a primei de la stat. Daca suma pe care o poate economisi anual este mai mare, atunci este de preferat sa se incheie un nou contract, pe numele unui alt membru al familiei (sotie, sot, copii), pentru care statul va plati deasemenea o prima. Pe de alta parte, arata reprezentantii Raiffeisen Bpl, statul plateste prima unui client numai pentru un contract de tip Bauspar incheiat, indiferent de compania cu care a semnat. Pe piata economisirii-creditarii in sistem locativ activeaza doua banci, Raiffeisen Bpl si BCR Bpl, dupa ce prima dintre ele a achizitionat HVB Bpl anul trecut.

Finalitatea acestei economisiri este contractarea unui credit, a carui valoare va fi, in general, egala cu ceea ce s-a acumulat pana atunci: sumele depuse lunar de clienti, dobanda platita de banca (2-3% pe an, in functie de banca si sistemul pentru care a optat clientul) si prima de la stat (acum patru ani era 30%, dupa care a scazut la 15%, iar acum a urcat la 25%). Potrivit sefului Raiffeisen Bpl, un procent de 85%-90% din clientii care au accesat un astfel de credit l-au utilizat pentru renovarea  locuintei. „Preponderent, fondurile clientilor nostri se duc spre renovare. Un procent foarte mic este achizitia. Peste 85% dintre clienti iau creditul pentru renovarea si imbuntatirea locuintei”, a declarat Alexandru Ciobanu.

Pentru a putea beneficia de prima de la stat, clientii trebuie sa utilizeze banii in scopuri locative, care cuprind, pe langa achizitia unei locuinte, si imbunatatirea ei. Dar nu numai, explica reprezentantii Raiffeisen Bpl. „Trebuie sa economisesti 5 ani pentru a folosi economiile si prima de stat intr-un scop nelocativ. Scopul locativ nu este doar achizitia unei case, aici intra si imbunatatirea ei. Sunt si clienti care nu iau credit. Statul spune ca daca vrei sa folosesti banii pe care ii da si in alte scopuri, atunci trebuie sa economisesti minim 5 ani. Clientul poate sa isi ia banii oricand, insa nu mai beneficiaza de prima de la stat”.

In general, arata seful Raiffeisen Bpl, cei care apeleaza la produsele bancii sunt parinti, multi dintre ei incheind contracte pentru copiilor lor. De asemenea, o alta mare categorie de clienti sunt femeile de 30-35 de ani, care contracteaza produsul dintr-o perspectiva de imbunatatire locativa viitoare „Parintii pot sa economiseasca alocatia copiilor, pot sa puna din salariul in fiecare luna o suma fixa pentru viitorul copiilor. Ei se orienteaza pentru a strange o suma de bani substantiala pentru acestia, iar la vremea respectiva sa aiba la dispozitie si un credit in conditii foarte avantajoase”, declara Ciobanu. Bancile pentru locuinta acorda credite in lei, cu o dobanda fixa de 5%-6%, in functie de sistemul de economisire ales.

Raiffeisen Bpl intra pe profit anul acesta

Banca a incheiat anul trecut cu o pierdere de aproape 500.000 euro, sub nivelul bugetat de 1,5 mil. euro. Potrivit sefului Raiffeisen Bpl, 2009 va fi primul an cand banca va incheia pe profit. „Pana in prezent avem 230 mil. de lei pe partea de economisire si am dat credite in valoare de 18 mil. euro”, a declarat Ciobanu.

In ceea ce priveste primele, acesta arata ca pana acum statul a varsat clientilor Raiffeisen Bpl 13 mil. euro, sume aferente perioadei 2004-2007. Pentru 2008, primele de la stat vor fi platite vor fi platite pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an.

Oficialul Raiffeisen Bpl apreciaza ca sistemul Bauspar este doar la inceput in Romania, existand un potentia de crestere imens pe acest segment. „Toate bancile de locuinte cred ca avem 160.000 de contracte, fata de 6 milioane in Austria, o tara cu populatie sub a Romaniei. Potentialul acestei piete de abia acum o sa se vada. Mai mult, in Austria prima de la stat este de 30 de euro, la noi este de 250 de euro”, a declarat Alexandru Ciobanu.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro