credius.ro

ProCredit Bank Romania si-a dublat in ultimul an creditele in executare silita

18 mai 2009

ProCredit Bank Romania si-a dublat in ultimul an volumul creditelor in executare silita, la 1,5 milioane euro, in timp ce creditele neperformante au ajuns la 3,2% din portofoliul total de imprumuturi, a spus, intr-un interviu acordat NewsIn, directorul general adjunct al bancii, Asmus Rotne.

"Incercam sa evitam acest moment, pentru ca poate chiar sa omoare afacerea respectiva, ceea ce nu reprezinta o solutie buna nici pentru banca. Nu suntem companie imobiliara si nu vrem sa vindem terenurile oamenilor, pentru ca nu stim sa facem asta. O folosim ca masura de ultima instanta, dar sunt cazuri unde este nevoie", a explicat Rotne.

In acest sens, ProCredit Bank avea credite in restructurare de 3,8 milioane euro, la finalul primului trimestru al acestui an, aproximativ 1,85% din portofoliul bancii.

"Solutiile difera. Poate fi vorba de prelungirea maturitatii creditului, pe care o facem daca respectivul client isi poate permite sa plateasca rata, dar nu poate la acelasi nivel ca inainte. In alte cazuri, in schimb, discutam cu clientul si il convingem sa isi vanda unele active, cum ar fi terenuri din afara Bucurestiului, pe care le tinea pentru speculatii", a spus Rotne.

El a mentionat ca se asteapta ca la finalul lui 2009 volumul creditelor restructurate sa ajunga la cel putin 5% din volumul total al imprumuturilor acordate de banca.

"Romania e foarte diferita de alte tari in sensul ca oamenii nu coopereaza la fel de bine cand le oferi posibilitatea sa isi restructureze creditul, care este deja neperformant. In alte tari, ei sunt fericiti sa accepte, dar aici cred ca este o problema de mentalitate, care insa este in curs de schimbare", explica Rotne.

Creditele neperformante acordate de ProCredit Bank Romania au ajuns la finalul primelor trei luni din 2009 la aproximativ 3,2% din portofoliul bancii, in crestere semnificativa de la 1,57% la finalul lui 2008. Creditele neperformante sunt reprezentate de imprumuturile cu intarziere la plata mai mare de 30 de zile, dar nu le includ si pe cele care au ajuns deja in executare silita.

"Cifra de la finalul acestui an va depinde de cat de mult vom putea restructura creditele sau de eventualele executari silite. Realistic vorbind, cifra va creste, ca si la nivelul intregului sistem, unde nu ma astept insa la o dublare a acestui procent", a mai spus Rotne.

El sustine, insa, ca procentul de credite neperformante inregistrate de ProCredit, comparativ cu restul sectorului bancar, "este unul bun, pe fondul clientilor vizati de banca".

"Avem in portofoliu multe companii din sectorul agriculturii care iau credite. Investitiile nu mai sunt la fel de mari, dar oamenii isi continua afacerile. Brutariile nu sunt afectate de aceasta criza, pentru ca oamenii vor cumpara in continuare paine la fel de mult", a explicat Rotne.

Provizioanele constituite de banca au crescut semnificativ in ultima perioada, pana la aproximativ 2 milioane euro pe contul de profit si pierdere si pana la 9,5 milioane euro pe bilantul contabil la sfarsitul lunii martie 2009, sustine Rotne.

El nu a dorit sa dea o estimare pentru volumul provizioanelor la finalul acestui an, mentionand ca acest lucru depinde de ritmul in care se va revigora economia Romaniei.

La sfarsitul primelor trei luni din 2009, soldul creditelor acordate de banca scazuse cu circa 5% la 205 milioane euro, de la nivelul de 217 milioane euro inregistrat la finalul anului trecut, "diferenta venind mai ales din rata cursului de schimb valutar".

Din volumul total de imprumuturi, aproximativ 14% sunt credite acordate companiilor medii si mari si 86% sunt credite pentru afacerile mici si foarte mici, in timp ce creditele in valuta au o pondere de 25% in portofoliul bancii.

"Acordam in general credite in lei, de aceea probabil deprecierea leului nu ne-a afectat considerabil. Rata de schimb ne afecteaza doar in mod indirect, in sensul ca modifica asteptarile clientilor", a mentionat directorul general adjunct.

Suma medie contractata printr-un imprumut al ProCredit Bank este de 5.000 de euro, cu scadenta de pana la 15 ani, a adaugat Rotne, iar majoritatea companiilor folosesc banii pentru achizitia de echipamente sau materie prima.

El a mai explicat ca se asteapta la o scadere a dobanzilor in perioada urmatoare, insa in prima faza pe partea de economisire. In acest sens, ProCredit Bank a redus deja costul finantarii pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), a mai spus Rotne.

In prezent, ProCredit Bank are 105.000 clienti, din care aproximativ 35.000 sunt clienti de credite, potrivit datelor furnizate de banca.

In Romania, ProCredit Bank a fost infiintata in 2002, ca parteneriat intre BERD, IFC - membru al grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germana de investitii) si IPC.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro