Primele imprumuturi pentru locuinte in sistem economisire-creditare

Primele imprumuturi pentru locuinte in sistem economisire-creditare

La 2 ani de la lansarea primului serviciu de economisire-creditare oferit de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, clientii au posibilitatea de a primi un imprumut pentru casa, cu o dobanda de 6%/an. Chiar daca primele credite erau preconizate a se acorda inca din luna martie 2006, RBL anunta ca inceputul verii este momentul in care cateva

La 2 ani de la lansarea primului serviciu de economisire-creditare oferit de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, clientii au posibilitatea de a primi un imprumut pentru casa, cu o dobanda de 6%/an. Chiar daca primele credite erau preconizate a se acorda inca din luna martie 2006, RBL anunta ca inceputul verii este momentul in care cateva sute de contracte indeplinesc conditiile pentru a beneficia de imprumuturi.

Credit sau economisire?

Cateva sute de contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ incheiate de clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte indeplinesc conditiile pentru a beneficia, incepand cu luna iunie, de creditul cu dobanda fixa, avantajoasa, de 6% pe an.

Potrivit contractului de economisire-creditare incheiat de o persoana fizica cu RBL, pentru ca acesta sa ajunga la repartizare şi astfel clientul sa poata beneficia de un credit cu dobanda de 6% pe an, trebuie sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: in contul de economii sa existe jumatate din suma contractata (economiile proprii, dobanda platita de banca si prima de la stat), sa fie client al RBL de cel putin 18 luni şi sa atinga un anumit scor impus de banca care depinde de mai multi factori printre care volumul economiilor, tariful ales, durata perioadei de economisire.

“Faptul ca deja avem primii clienti care au dreptul sa solicite credite cu dobanda de 6% pe an, in lei, arata faptul ca produsul de economisire –creditare a ajuns la maturitate pe piata romaneasca. Dupa cum a evoluat activitatea bancii pana acum suntem siguri ca numarul de contracte eligibile pentru creditare va creşte de la luna la luna. Startul activitatii de creditare va fi inceputul unei noi etape in activitatea noastra”, a afirmat Ionut Costea, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera un produs de economisire-creditare in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Pentru suma economisita posesorul unui contract de economisire-creditare primeşte din partea statului o prima, iar dobanda – de 6% pe an in lei – va fi fixa pe toata perioada imprumutului, indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.

„Nu toti cei care vin sa incheie un contract cu noi doresc si credite, chiar daca indeplinesc conditiile impuse de noi. Avem deja primii clienti care au optat pentru produsul nostru doar pentru partea de economisire. Aceştia nu au dorit sa mai contracteze şi creditul aferent perioadei de economisire. Au fost unificate mai multe contracte, s-a beneficiat de prima de la stat şi sumele economisite sunt folosite pentru cumpararea unui apartament” a mai adaugat Ionut Costea.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte este prima banca din sistemul bancar romanesc infiintata potrivit Legii 541/2002, lege privind economisirea şi creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Potrivit actului constitutiv, Raiffeisen Bank Romania şi Schwaebisch Hall-Germania detin fiecare cate 33,324% din actiuni, iar Raiffeisen Bausparkasse Austria detine alte 33,35% din participatii. Capitalul social al bancii este de 96 milioane RON.

Rezultate neasteptate pentru RBL

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a majorat in anul 2005 numarul de clienti cu aproximativ 45.000, ajungand la 80.000 de contracte efective. Bilantul a aratat o crestere semnificativa a depozitelor de clienti si o tendinta ascensiva a clientilor spre economisire. Ionut Costea, presetindele Raiffeisen Banca pentru Locuinte a afirmat in cadrul conferintei faptul ca un procent semnificativ al clientilor opteaza pentru produsul de economisire-creditare axandu-se insa doar pe partea de economisire. Chiar daca au depasit cele 18 luni de economisire obligatorie, ei nu doresc sa contracteze si creditul aferent acestei perioade minime. Conform cifrelor oferite de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, volumul depozitelor a crescut in 2005 de trei ori fata de anul precedent, economiile clientilor ajungand la 28 milioane de euro, cu 6 milioane mai mult decat estimat.

Numarul de contracte economisire-creditare pentru anul 2005 a fost de 45.012, un rezultat obtinut prin intermediul agentilor proprii, a partenerilor de cooperare si a Raiffeisen Bank. In Romania, judetele care au inregistrat cele mai impresionante rezultate au fost Bucuresti cu 6.107 de contracte, urmat de Cluj cu 5.509 contracte si Sibiu cu 4.801 de contracte incheiate. Aceste rezultate au influentat si decizia conducerii RBL de a infiinta noi reprezentante teritoriale in orasele cu rezultatele cele mai performante. Astfel in 2006 vom avea sucursale Raiffeisen Banca pentru Locuinte la Cluj, Sibiu, Timisoara si Iasi. In ceea ce priveste strucura pe varsta a celor ce au incheiat un astfel de contract trebuie subliniat faptul ca din numarul total de contrace creditare-economisire 41.93% apartine segmentului angajatilor cu varsta cuprinsa intre 26-46 de ani, urmat apoi cu 29.75% de angajatii intre 41-60 de ani. Studentii sunt si ei la randul lor in acest raport, cu un procentaj de prezenta de 16.44%. Ultimele doua pozitii apartin minorilor care aduc 7.19% si pensionarilor cu numai 4.70% din valoarea totala.

redactia@ bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos