Prime si beneficii unisex incepand cu 21 decembrie 2012

Prime si beneficii unisex incepand cu 21 decembrie 2012

Prin hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), din 1 martie 2011, incepand cu 21 decembrie 2012 devin inaplicabile prevederile art.5(2) din Directiva CE 113/2004, care permiteau prime si beneficii diferentiate pe sexe, in domeniul asigurarilor. Directiva a fost transpusa in legislatia romaneasca prin Ordonanta de Urgenta nr.61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament

Prin hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), din 1 martie 2011, incepand cu 21 decembrie 2012 devin inaplicabile prevederile art.5(2) din Directiva CE 113/2004, care permiteau prime si beneficii diferentiate pe sexe, in domeniul asigurarilor.

Directiva a fost transpusa in legislatia romaneasca prin Ordonanta de Urgenta nr.61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii. În articolul 7 alin.(1) din ordonanta este prevazut principiul primelor si beneficiilor unisex in asigurari, dar alin.(2) prevede o exceptie de la acest principiu, atunci cand elementul sex, folosit in determinarea primelor si beneficiilor in asigurari, este un factor determinant in evaluarea riscului, iar datele actuariale si statistice folosite sunt relevante si realiste.

În scopul asigurarii respectarii hotararii CJUE din 1 martie 2011, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a intreprins o serie de demersuri si actiuni atat pentru modificarea legislatiei interne, cat si pentru pregatirea din timp a pietei asigurarilor. În acest sens evidentiem colaborarea cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

În cadrul grupului de lucru CSA-UNSAR au fost dezbatute implicatiile hotararii CJUE si analizate masurile care trebuie luate. Ca rezultat al activitatii din grupul de lucru, inclusiv intalnirea cu membrii Consiliului CSA, UNSAR a anuntat ca societatile de asigurare membre sunt pregatite ca incepand cu 21 decembrie 2012 sa asigure implementarea, in acord cu hotararea CJUE, a principiului egalitatii de tratament, asa cum este prevazut la articolul 7, alin.(1) din OU 61/2008.

Astfel, ca urmare a hotararii CJUE din 1 martie 2011, pe baza acestui principiu, desi elementul sex poate fi folosit in continuare in asigurari, acesta nu trebuie sa determine diferente in materie de prime si beneficii pentru persoana asigurata, in toate contractele noi, incheiate incepand cu 21 decembrie 2012.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos