Prima masura pentru ajutorarea populatiei: amanarea executarii ipotecilor la credite

Prima masura pentru ajutorarea populatiei: amanarea executarii ipotecilor la credite

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a propus, la intalnirea cu sindicatele, patronatele si reprezentantii bancherilor, un moratoriu pe termen de doi ani privind executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru creditele bancare destinate cumpararii sau construirii de locuinte. Pogea a facut o prezentare la discutiile de luni, in care a notat ca posibile efecte ale

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a propus, la intalnirea cu sindicatele, patronatele si reprezentantii bancherilor, un moratoriu pe termen de doi ani privind executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru creditele bancare destinate cumpararii sau construirii de locuinte. Pogea a facut o prezentare la discutiile de luni, in care a notat ca posibile efecte ale crizei dificultati sau imposibilitati de returnare a creditelor bancare pe termen lung de catre persoanele fizice, scaderea gradului de siguranta a locului de munca si teama privind cresterea insecuritatii sociale.

In pachetul de masuri pentru contracararea efectelor imediate ale crizei elaborat de Ministerul Finantele Publice (MFP) a fost inclusa si propunerea de reducere a ratei rezervei minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale pentru fiecare punct procentual de crestere a ponderii creditelor acordate de bancile comerciale pentru productie si investitii, precum si pentru cofinantarile necesare sectorului privat si destinate absorbtiei fondurilor structurale.

Pogea a anuntat ca o masura posibila si reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii la facilitatea de credit acordata de banca centrala bancilor comerciale, care se plaseaza in prezent la 14,25%.

Ca prima actiune de prevenire a extinderii efectelor crizei financiare in economia reala, Finantele au anuntat posibilitatea constituirii unui fond de criza in valoare de un miliard de euro pentru acordarea de credite intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
De asemenea, se are in vedere si infiintarea unui fond de garantare, de 1 miliard de euro, pentru garantarea in proportie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investitiilor directe autohtone pe teritoriul national.

Pogea vede necesara si reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, pentru care va avea consultari cu guvernatorul BNR. Autoritatile au format trei comisii de lucru, impreuna cu sindicatele si patronatele, care vor discuta pana miercurea viitoare masuri de relansare a economiei si de protectie sociala, acestea urmand sa fie incluse in bugetul pe 2009 pentru a combate criza financiara.

Dupa intalnirea de luni, autoritatile si partenerii sociali au stabilit ca termen limita pentru prezentarea concluziilor grupurilor de lucru data de 22 ianuarie, iar masurile trebuie sa fie cuprinse in bugetul pentru acest an.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos