credius.ro

Previziunile INS pe 2007

28 decembrie 2006

Potrivit estimarilor exprimate in luna decembrie 2006 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru sfarsitul anului 2006 si lunile ianuarie, februarie 2007 o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare, o scadere a activitatii din constructii pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, o crestere a vanzarilor de marfuri in comertul cu amanuntul in preajma Craciunului si mentinerea trendului pozitiv in activitatea sectorului de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Estimarile pentru perioada decembrie 2006 - februarie 2007 evidentiaza mentinerea trendului pozitiv pentru volumul productiei din industria prelucratoare. Valoarea soldului conjunctural (+8%) exprima insa o crestere de mai mica intensitate fata de prognoza din luna precedenta (+12%). Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de -6%. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in ramurile: fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice; celuloza, hartie si produse din hartie; articole de imbracaminte (solduri conjuncturale -21%; -18%; -13%). Managerii din industria prelucratoare estimeaza ca preturile vor inregistra o crestere (sold conjunctural +31%), mai intensa fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +25%).

Mentinerea tendintei de scadere in domeniul constructiilor, influentata de caracterul sezonier al activitatii

Potrivit opiniilor managerilor regasite in ancheta efectuata in luna decembrie, pentru sfarsitul anului 2006 si pentru primele doua luni din 2007 se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul de constructii (sold conjunctural -34%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -19%).
Se prognozeaza de asemenea si diminuarea numarului de salariati, atat pe total activitate (sold conjunctural -24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +31%).

Tendinta de crestere a vanzarilor de marfuri

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru luna decembrie a anului 2006 si pentru primele doua luni ale anului 2007 mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +21%).
Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra un trend pozitiv, dar intensitatea cresterii va fi mai mica decat in perioada precedenta (sold conjunctural +26%).
Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra la acest sfarsit de an un sold conjunctural pozitiv (+25%). Preferintele comerciantilor desi continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +17%), totusi se observa in aceasta perioada o crestere a comenzilor marfurilor din import (sold conjunctural +14%).
Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+6% sold conjunctural).
Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere (sold conjunctural +45%).

Trend pozitiv al activitatii din sectorul de servicii

ituatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +29%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza in continuare managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de +39%, urmate de intreprinderile foarte mari (peste 500 salariati), la care soldul conjunctural este de +26%.
Conform estimarilor din luna decembrie 2006, cererea de servicii isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +27%).
Managerii din sectorul de inchirierea masinilor si echipamentelor fara operator estimeaza pentru urmatoarele trei luni cea mai semnificativa crestere din domeniu a cererii de servicii (soldul conjunctural +42%), urmate de sectorul de informatica si activitati conexe (sold conjunctural +35%)
in sectorul de servicii se estimeaza o usoara crestere a numarului de salariati in urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +7%).
Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +24%).

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro