Previziuni sumbre: 4,7 lei pentru un euro la finalul anului

Previziuni sumbre: 4,7 lei pentru un euro la finalul anului

Un euro va fi cotat la sfarsitul acestui an la 4,7 lei la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, iar Banca Nationala a Romaniei nu va putea interveni, in acest moment, pentru stoparea deprecierii monedei nationale, estimeaza presedintele Bursei, Teodor Ancuta. “Cred ca, pana in decembrie 2009, euro va fi de 4,6- 4,7 lei, curs

Un euro va fi cotat la sfarsitul acestui an la 4,7 lei la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, iar Banca Nationala a Romaniei nu va putea interveni, in acest moment, pentru stoparea deprecierii monedei nationale, estimeaza presedintele Bursei, Teodor Ancuta. “Cred ca, pana in decembrie 2009, euro va fi de 4,6- 4,7 lei, curs tranzactionat la bursa din Sibiu. BNR-ul va interveni pe piata, dar nu acum. Sunt momente foarte grele. Noua nu ne mai intra bani din export. Caci, odata cu deprecierea leului ar fi avut de castigat exportatorii, dar cine mai exporta?”, a declarat, pentru corespondentul NewsIn, Teodor Ancuta.

Acesta este de parere ca statul ar trebui, in aceasta perioada, sa ajute IMM-urile. “In America, 10 % din someri provin din industria auto. si la noi se poate ajunge aici. Atata timp cat Banca Natioanla nu are un suport solid, nu va interveni. In octombrie, cand am avut parte de alta depreciere a leului, BNR a stopat situatia, si aceasta pentru ca au venit bani din afara. Dar acum nu au de unde sa vina sa acopere acest deficit bugetar, investitorii nu vin acum intr-o tara ca Romania”, spune presedintele BMFMS.

Teodor Ancuta mai spune ca, in acest moment, nu exista vreun sector al economiei care sa scoata Romania din criza. “De felul meu sunt optimist, dar nu vad sectorul de activitate care sa ne scoata din criza. Nici sectorul agricol nu ne va putea ajuta sa aduca o crestere in acest an, cred ca recoltele sunt compromise de inghet si seceta. Nici industria auto, din moment ce multe fabrici isi inchid usile, nici constructiile, nici comertul, nici siderurgia”. Presedintele Bursei sibiene indeamna oamenii la economii in aceasta perioada. “Cele mai indicate sunt depozitele bancare in lei intr-o banca puternica. Sigur, si preturile pe bursa sunt, dupa scaderea drastica, foarte mici si pot atrage cumparatorii. Nu este insa momentul pentru investitii, ci pentru economii, sau mai bine zis pentru plasamente bine gandite”. Teodor Ancuta a adaugat ca si bursa va fi afectata de criza, urmand ca in 2009 sa existe posibilitatea de reduceri de salarii sau concedieri. “In domeniul bursei, momentan avem cele mai mari salarii, dar daca nu ne realizam target-ul pe 2009, vom taia din salarii sau vom renunta la o parte din  personal”,a spus Ancuta.

Leul si-a continuat deprecierea si astazi

Cursul de referinta afisat luni de BNR indica o depreciere de aproape 3 bani a leului, respectiv cu 0,61%, pana la 4,2917 lei/euro, in ton cu toate valutele din regiune, dupa ce Comisia Europeana a anuntat perspective sumbre pentru economiile tarilor emergente. Vineri, Banca Nationala a Romaniei anuntase un curs de referinta, de 4,27655 lei/euro. "Cred ca deprecierea leului, sesizata si la celelalte monede din regiune, a fost legata direct de datele Comisiei Europene", a declarat, pentru NewsIn, dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle. Comisia Europeana a anuntat ca mizeaza pe o crestere economica a Romaniei cu 1,75% in 2009, in conditiile in care deficitul bugetar ar putea ajunge la 7,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos