credius.ro

Preturile serviciilor bancare de baza, mai mici in Romania decat in zona Euro

16 mai 2007

Majoritatea romanilor platesc 29 de euro pentru serviciile bancare de baza - precum cont curent, online banking si call center, carduri, operatiuni cu numerar la ghiseu sau ATM, direct debit sau cecuri. Datele sunt oferite de un studiu 'World Retail Banking', realizat de compania de consultanta CamGemini in 180 de banci din 25 de tari, printre care si Romania. In tara noastra, analiza s-a realizat pe 9 dintre cele mai puternice banci din sistem, ce controleaza impreuna aproape 80% din piata. Este vorba despre BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Bancpost, CEC, HVB Tiriac, ING si Alpha Bank.

Prin comparatie, preturile serviciilor bancare de baza sunt mai ridicate in tarile dezvoltate din UE decat in Romania. De exemplu, majoritatea clientilor din Franta platesc pentru serviciile bancare de baza 79 euro, in Germania 87 euro, iar in Spania 50. Cea mai ieftina tara din acest punct de vedere din zona Euro este Olanda, unde cei mai multi clienti platesc 32 euro. Stam mai bine si decat alte tari din regiune: in Croatia, un client plateste 101 euro, in Cehia 70 euro si in Polonia 74 euro. La nivel global, media calculata de realizatorii studiului este de 77 euro.

Aceste date sunt reprezentative pentru clientii activi, dupa cum sunt denumiti in analiza, acestia reprezentand  60% din clientii bancilor. Restul reprezinta, in proportii egale de 20 de procente, clientii foarte activi, cu o frecventa de utilizare a produselor foarte ridicata, si clienti putin activi. De exemplu, pe operatiunile de retragere de numerar de la ATM, un client mai putin activ realizeaza 12 astfel de tranzactii, un client activ 24, iar unul foarte activ 60.

Aceasta diferenta de utilizare a serviciilor bancare de baza se reflecta in preturile platite de clienti in functie de profil. Astfel, cei mai putin activi clienti din Romania platesc, in medie, 10 euro, iar cei foarte activi platesc 113 euro. De asemenea, se remarca discrepante foarte mari intre bancile romanesti in ceea ce priveste preturile serviciilor de baza. Acestea pot varia intre institutiile bancare cu 61%, in timp ce media globala este de 27%. In functie de profilul clientului si banca, pretul poate creste de la 6 euro (pentru un client putin activ) la 171 euro (pentru un client foarte activ).

Acest interval mare de variatie al preturilor de la banca la banca se va reduce in urmatorii ani, pe masura ce concurenta in sistemul bancar romanesc se va intensifica, apreciaza Frank Wagenbauer, CEO Camgemini Romania. Radu Radut, secretar general al Institutului Bancar Roman, aminteste ca, de la 1 ianuarie 2007, bancile din UE isi pot incepe activitatea in Romania foarte facil, numai pe baza unei notificari adresate BNR, ceea ce va duce la accentuarea competitiei pe segmentul de retail banking.

Bogdan Popescu

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro