Pret fix pe toata perioada pentru creditele imobiliare

Pret fix pe toata perioada pentru creditele imobiliare

Dobanda fixa pe toata perioada de acordare in cazul creditelor imobiliare este un lucru foarte rar in ziua de azi. Foarte putine banci ofera astfel de produse, cu acelasi cost din prima pana in ultima zi. Marea majoritate a creditelor pentru locuinta au dobanzi variabile, care se modifica direct in functie de dobanzile de pe

Dobanda fixa pe toata perioada de acordare in cazul creditelor imobiliare este un lucru foarte rar in ziua de azi. Foarte putine banci ofera astfel de produse, cu acelasi cost din prima pana in ultima zi. Marea majoritate a creditelor pentru locuinta au dobanzi variabile, care se modifica direct in functie de dobanzile de pe pietele interbancare – BUBOR pentru lei, EURIBOR pentru euro si LIBOR pentru dolari, sau in functie de politica bancii.

Cel mai ‘proaspat’ produs din categoria imprumuturilor imobiliare cu dobanda fixa vine de la fosta Finansbank, acum Credit Europe Bank. Banca s-a relansat sub aceasta noua titulatura chiar ieri. Produsul care permite contractarea unei finantari cu dobanda fixa este creditul ‘All inclusive’ in euro, destinat achizitionarii de locuinte si terenuri. Nivelul dobanzii este de 6,95% si ramane neschimbat pe intreaga durata a creditului.

Creditul imobiliar ‘All inclusiv’ are o particularitate care il diferentiaza intre produsele de gen din piata. Acesta permite finantarea unei sume de pana la 95% din valoarea locuintei achizitionate: 75% din valoarea evaluata a locuintei cu care se garanteaza este finantata printr-un credit imobiliar, iar, optional, 20% printr-un imprumut de nevoi personale. Practic, produsul inglobeaza cele doua tipuri de imprumuturi, oferind o solutie mai cuprinzatoare de finantare.

Perioada maxima pe care se acorda creditul ‘All inclusive’ este de 30 de ani. Pentru acest produs, banca percepe un comision de analiza de 10 euro, plus unul de acordare de 2% din valoarea totala a imprumutului, retinut din valoarea creditului de nevoi sau platit de client. Pe langa aceste costuri, mai este vorba si despre un comision asemanator dobanzii, care se aplica la soldul creditului si se plateste lunar. Acesta este de 0,15% pe luna, ceea ce anualizat inseamna 1,8%. Adaugat dobanzii, reiese un cost de 8,3% pe an. De asemenea, plata anticipata este taxata cu 4% in primii 5 ani, scazand pana la 0% daca s-au depasit 15 ani de rambursare. 

O alta solutie de finantare imobiliara cu costuri fixe pe toata perioada de creditare o ofera BRD. In acest caz, dobanda fixa este disponibila numai pentru creditele in lei. Nivelul acesteia este de 10,5%/an, iar perioada de acordare este tot de 30 de ani. Alte costuri sunt: comisionul de acordare – 2% (minim echivalentul in lei a 200 euro), un comision de administrare de 0,7%, aplicat anual la soldul creditului, si un comision de rambursare anticipata, de 3%, aplicabil pe toate durata de creditare.

Avantajele pe care astfel de credite cu dobanda fixa le ofera sunt predictibilitatea si transparenta. Practic, clientul stie de la inceput cat o sa plateasca lunar pana la rambursarea in totalitate a imprumutului, fara sa fie afectat de cresterea dobanzilor. De asemenea, costurile sunt foarte clare, un lucru foarte important, mai ales daca luam in considerare ca ofertele bancilor abunda in oferte de creditare netransparente si riscante. Este vorba in primul rand de imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa in primii ani. Aceasta are un nivel foarte redus si atragator in perioada ‘promotionala’, insa apoi creste foarte mult si, odata cu dobanda, creste si rata lunara datorata bancii. Exista astfel riscul unei supraindatorari dupa primii ani cu dobanda fixa, iar de multe ori clientii nu sunt constienti de acest risc. Pe de alta parte insa, un cost fix inseamna si ca cel care a contractat imprumutul nu va putea beneficia de o scadere a dobanzilor. Tinand cont de trendul descendent al dobanzilor, este posibil ca, dupa cativa ani, clientul sa plateasca pentru imprumut o dobanda cu cateva puncte procentuale mai mare decat media pietei. Nimic nu este batut in cuie insa, asa ca totdeauna se poate apela la solutia refinantarii. 

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos