Pozitia ARB cu privire la scandalul fraudelor bancare

Pozitia ARB cu privire la scandalul fraudelor bancare

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) isi exprima ingrijorarea privind modul in care s-a prezentat opiniei publice evolutia anchetei efectuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) referitor la “destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor”. ARB, in calitate

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) isi exprima ingrijorarea privind modul in care s-a prezentat opiniei publice evolutia anchetei efectuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) referitor la “destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor”.
ARB, in calitate de asociatie profesionala a comunitatii bancare din Romania, ia pozitie si face urmatoarele precizari:
– Au fost facute afirmatii surprinzatoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanti ai comunitatii bancare, in absenta deciziei instantei. Facem apel la tratarea subiectului cu mentionarea aspectului referitor la prezumtia de nevinovatie. Conform comunicatului de presa DIICOT, ancheta este in derulare, factorii implicati beneficiind de prezumtia de nevinovatie.
– O companie obtine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situatia legala si financiara a firmei respective, afacerile derulate de aceasta, proiectul care va fi finantat si contractele comerciale. Analizele de credit au la baza aceste documente emise sau confirmate de companie, de institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentelor in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si veridicitatea documentelor si informatiilor respective. In cazul in care aceste documente sunt false ori falsificate sau contin informatii si afirmatii false, raspunderea revine institutiilor si persoanelor care le-au emis, le-au confirmat ori le-au falsificat.
– Semnalele de depistare a potentialelor fraude au fost lansate din interiorul comunitatii bancare. Reprezentantii bancilor au furnizat informatiile necesare solutionarii anchetei. Comunitatea bancara mentine transparenta si sprijinul neconditionat pentru finalizarea anchetei, fiind direct interesata in clarificarea cat mai rapida a acestui caz, ce nu reprezinta in sine o dimensiune care sa ingrijoreze clientii bancilor, deopotriva deponenti si beneficiari de credite.
– Referitor la acuzatiile nefondate privind “virusarea sistemului bancar in proportie de 80%”, mentionam ca orice raportare la indicatorii sistemului bancar
prezinta un impact de 0,28% dupa numarul de sucursale din totalul de 5.688 unitati bancare, la finele lunii iunie 2012, si de 0,043% dupa ponderea creditelor potential afectate din total credit neguvernamental, care se cifra, in luna septembrie 2012, la 51 miliarde de euro (valoarea totala a prejudiciului potential cauzat este estimata la suma de 22 milioane de euro, potrivit DIICOT).
– Indiciile facute publice, pana in acest moment, conduc mai degraba la predominanta unui fenomen exterior sistemului bancar. Prin urmare, calificari precum “caracatita bancara” sunt fortate si extrem de periculoase si nu ar trebui formulate decat in baza unor probe indiscutabile, printr-o documentare riguroasa.
– Potrivit reglementarilor actuale, creditele neperformante se provizioneaza de catre banci pe seama rezultatelor financiare proprii.
– Facem apel la discernamant si responsabilitate, avand in vedere ca orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar romanesc, cu ecouri semnificative in economia tarii.
Comunitatea bancara reafirma implicarea sa in sustinerea prin credite a economiei nationale si a milioane de cetateni si isi exprima increderea intr – o abordare echilibrata si documentata a cazului.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos