Pofta de credite a romanilor l-a pus pe jar pe Isarescu

Pofta de credite a romanilor l-a pus pe jar pe Isarescu

Inflatia da in continuare batai de cap BNR, cresterea continua a consumului sustinuta de imprumuturile populatiei fiind unul dintre principalii factori care au contribuit deja la ratarea tintei de inflatie. … Daca pana acum, Mugur Isarescu vorbea ostentativ despre pericolul pe care il constituie majorarea creditelor in valuta, la raportul asupra inflatiei, oficialul BNR "a

Inflatia da in continuare batai de cap BNR, cresterea continua a consumului sustinuta de imprumuturile populatiei fiind unul dintre principalii factori care au contribuit deja la ratarea tintei de inflatie. … Daca pana acum, Mugur Isarescu vorbea ostentativ despre pericolul pe care il constituie majorarea creditelor in valuta, la raportul asupra inflatiei, oficialul BNR "a pus saua" si pe imprumuturile in lei. "Creditele si-au luat-o in cap", a subliniat seful Bancii Nationale.

"Creditele in lei curg exagerat"
   
Pe fondul consolidarii dezinflatiei, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale Romane a hotarat o monitorizare atenta a evolutiei creditului in lei, precum si a creditului neguvernamental total. De asemenea, se urmareste o continuare a exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara de 8,5%, precum si a conditiilor monetare restrictive. Potrivit raportului BNR, un factor determinant care a franat procesul de dezinflatie este cauzat de redinamizarea excedentului de cerere, alimentat de accesibilitatea creditelor bancare si nebancare si mentinerea ritmului inalt de crestere a veniturilor populatiei. La acestea s-ar adauga mentinerea presiunilor din partea produselor sezoniere cu preturi volatile si persistenta anticipatiilor inflationiste. Referindu-se la ultimul aspect, Mugur Isarescu a precizat ca incertitudinile sunt extrem de daunatoare – "daca oamenii de afaceri transpun in planurile de afaceri ceea ce considera ca se  intampla cu inflatia, aceste anticipatii devin realitate" a subliniat guvernatorul BNR.

 Prognoza pentru finele anului – 6,8%

 Rata anuala a inflatiei in primul semestru al anului 2006 a fost de 6,9, un nivel minim istoric de dupa 1990. Scaderea a fost de 1,7 puncte procentuale mai mica fata de decembrie anul trecut. Prognoza initiala pentru aceasta perioada a fost influentata negativ de majorarea preturilor administrate si de impozitele directe, cum ar fi taxa pe viciu la tutun si alcool, conducand la o majorare cu 0,2 puncte procentuale. Cu toate acestea, prin nivelul atins tinta inflatiei a intrat in intervalul de variatie de plus minus 1 la suta, fata de tinta stabilita de 5% in acest an. Principalii factori determinanti ai dezinflatiei au fost: conditiile monetare restrictive, aprecierea nominala a leului fata de euro, modificarea raportului cerere-oferta pe piata unor produse cu preturi volatile si ajustari ale preturilor administrate, inferioare celor anuntate. Potrivit guvernatorului BNR, la finele anului curent rata anuala a inflatiei urmeaza sa atinga 6,8 la suta, nivel superior cu 1,8  puncte procentuale tintei centrale si cu 0,2 puncte procentuale peste proiectia anterioara. 

Nicoleta Margineanu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos