Plata cu cardul in afara tarii va fi mai ieftina

Plata cu cardul in afara tarii va fi mai ieftina

Cetatenii UE vor putea sa plateasca facturi in oricare din cele 27 din tari membre folosind cardul sau transferurile de credit dintr-un singur cont bancar, informeaza Reuters. Asta datorita noilor reglementari referitoare la zona unica de plati (SEPA) pe care ministrii de finante le vor adopta marti. Obiectivul SEPA este intensificarea concurentei in sectorul financiar,

Cetatenii UE vor putea sa plateasca facturi in oricare din cele 27 din tari membre folosind cardul sau transferurile de credit dintr-un singur cont bancar, informeaza Reuters. Asta datorita noilor reglementari referitoare la zona unica de plati (SEPA) pe care ministrii de finante le vor adopta marti. Obiectivul SEPA este intensificarea concurentei in sectorul financiar, reducerea costurilor si extinderea ofertei pentru consumatori.

„Vom obtine o intelegere pe tema SEPA astazi. Masura va determina reducerea preturilor pentru consumatori, ceea ce reprezinta un avantaj foarte important pentru acestia”, declara ministrul german al finantelor Peer Steinbrueck, inaintea sedintei celor 27 de ministrii de finante. Comisia Europeana se asteapta ca SEPA sa duca la reducerea cheltuielile cu 50-100 milioane de euro anual la nivelul economiei UE, in conditiile in care tranzactiile cross-border vor fi la fel de ieftine ca cele interne.

SEPA va permite celor 490 de milioane de cetateni ai UE sa foloseasca orice card de credit sau debit in afara tarii de origine si sa autorizeze operatiuni de direct debit in orice tara membra, totul dintr-un singur cont bancar. „O piata de plati mai competitiva si eficienta va insemna si ca cetateanul european va plati mai putin pentru serviciile bancare de baza, al caror cost anual variaza, in medie, intre 34 si 252 de euro”, precizeaza Comisia Europeana.

Noul sistem de plati pan-european, bazat pe standarde tehnice comune, va inlocui diferitele sisteme adoptate in tarile UE. Noii jucatori vor putea astfel sa ofere mult mai usor servicii de plata si va incuraja competitia cross-border pe acest segment. De asemenea, masura va determina dezvoltarea unor noi tipuri de servicii, un exemplu in acest sens fiind serviciile de plata prin intermediul telefonului mobil.

Regula se aplica tuturor statelor si monedelor. Aceasta confera baze legale pentru sistemul european unic de plati pecare sectorul bancar doreste sa il implementeze incepand cu luna ianuarie 2008 si care va inlocui sistemele nationale incepand din 2010. Punerea in practica a regulilor privind SEPA va costa bancile milioane de euro.

Sursa: Reuters

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos