Plata cu cardul a intrat in reflexul tot mai multor romani

Plata cu cardul a intrat in reflexul tot mai multor romani

Potrivit datelor prezentate de vicepresedintele Visa International CEMEA, Catalin Cretu, numarul tranzactiilor la comercianti a reprezentat, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al lui 2006 (Q3), 15,3% din totalul tranzactiilor operate cu carduri Visa, fata de 10,5% cat s-a inregistrat in septembrie 2005. Valoarea acestor platilor realizate cu carduri Visa s-a dublat practic fata de

Potrivit datelor prezentate de vicepresedintele Visa International CEMEA, Catalin Cretu, numarul tranzactiilor la comercianti a reprezentat, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al lui 2006 (Q3), 15,3% din totalul tranzactiilor operate cu carduri Visa, fata de 10,5% cat s-a inregistrat in septembrie 2005. Valoarea acestor platilor realizate cu carduri Visa s-a dublat practic fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 645 milioane USD, in timp ce numarul lor a ajuns la 11 milioane, in crestere cu 96% fata de Q3 2005.

Aceasta evolutie a tranzactiilor cu cardul la comercianti se datoreaza in principal extinderii retelei de acceptare. Astfel, la finalul lui septembrie se inregistrau 32.161 POS-uri la comercianti, in crestere cu 57% fata de 2005. In perspectiva, a aratat Catalin Cretu, extinderea retelei de acceptare va viza zonele rurale si orasele mici, precum si micii comercianti, precum magazinele de cartier. Un element cheie in intensificarea tranzactiilor cu cardul il reprezinta acceptarea la plata cu cardul a utilitatilor, dar si a taxelor administrative (aici s-a facut un prim pas, Ghiseul Virtual, care este insa in faza incipienta) si a transportului. De asemenea, a precizat oficialul Visa, un factor important in aceasta evolutie au constituit-o intrarea pe piata din Romania a marilor lanturi de magazine si hipermarketuri, numarul acestora ajungand la proximativ 40. Intrarea in continuare pe piata a astfel de comercianti va influenta pozitiv platile cu cardul, estimarile aratand ca in Romania este loc pentru inca 100 de mari retaileri.

Numarul de carduri Visa a ajuns la 4,4 milioane, inregistrand o crestere anuala de 38%. Cu aceste „plastice”, romanii au realizat 74 de milioane de tranzactii, cu 30% mai mult decat la finalul lui septembrie 2005. Valoarea acestor tranzactii a inregistrat insa un ritm de crestere anuala de doua ori mai mare – 60%, ajungand la 7 miliarde USD. Se remarca astfel ritmul accelerat de crestere a utilizarii cardului la comercianti. Atat cifrele ce indica evolutia numarului de tranzactii la comercianti (crestere 96% Q3 2005-Q3 2006), cat si valoarea lor (crestere 105% Q3 2005-Q3 2006), sunt cu mult superioare celor ce reflecta evolutia tranzactiilor cu carduri per ansamblu.

Visa Romania migreaza din CEMEA in marea familie europeana

Planurile Visa Romania pe 2007 sunt legate de trecerea in organizatia Visa Europe, parasind astfel divizia pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Visa Europe a aparut in 2004, fiind o asociatie non-profit, forma sub care se pliaza cel mai bine pe cerintele pietei europene. Aceasta este detinuta si guvernata de 4.5000 de banci europene, iar de la inceputul lui 2007 bancile romanesti emitente de carduri Visa se vor alatura acestor membri.

Catalin Cretu evidentiaza succesul Visa Europe aratand ca 1 euro din 10 este cheltuit in regiunea Uniunii Europene cu un card Visa, subliniind ca raportarea este facuta la toate platile realizate, nu doar la cele cu cardul. La nivel global, cota de piata a Visa este de peste 60%.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos