Plafonul de garantare a depozitelor bancare va creste in urmatoarele zile

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va creste in urmatoarele zile

Plafonul de garantare a depozitelor populatiei va fi ridicat, in urmatoarele zile, de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, acoperind sumele depuse in orice tip de cont bancar, inclusiv dobanda aferenta, arata un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca Ministerul Economiei

Plafonul de garantare a depozitelor populatiei va fi ridicat, in urmatoarele zile, de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, acoperind sumele depuse in orice tip de cont bancar, inclusiv dobanda aferenta, arata un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro. "Urmeaza sa luam o masura de a pune in acord legislatia romaneasca cu decizia de ieri (marti n.r.) a Uniunii Europene referitoare la garantarea depozitelor", a spus Tariceanu. Peste 95% din depozite sunt deja acoperite de plafonul actual, de 20.000 de euro, a precizat premierul. Marti, ministrii europeni de finante au ajuns la un acord referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro.

"Fondul garanteaza toate sumele depuse in orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc) inclusiv dobanda aferenta, in limita a 20.000 de euro, echivalent in lei. In urmatoarele zile plafonul de garantare, pentru deponentii persoane fizice, va fi ridicat la 50.000 de euro, echivalent in lei. Cursul de schimb care se ia in calcul este cursul BNR", a mai anuntat, duminica, Fondul. Institutia garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, constituite atat in moneda nationala cat si in valute convertibile (euro, dolar, lira sterlina, franc elvetian), care sunt cotate de BNR.

"Fondul garanteaza rambursarea depozitelor constituite la banci de catre toate persoanele fizice, precum si pe cele ale persoanelor juridice ori entitatilor fara personalitate juridica, in conditiile legii. Toate bancile constituite ca persoane juridice romane fac parte din schema de garantare si sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din Romania", se mai precizeaza in acelasi comunicat. In cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensatiilor se face prin banci desemnate, in cel mult trei luni de la data deschiderii procedurii falimentului. In prezent se discuta, la nivelul Uniunii Europene, reducerea acestui termen la cateva zile.

Calculul sumei care ar fi compensata se face tinandu-se cont atat de sumele depuse, inclusiv dobanda datorata de banca cat si de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectiva. Plafonul de garantare se aplica individual pentru fiecare deponent si pentru fiecare banca in parte. Ca exceptii, Fondul nu garanteaza "depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus – sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actionează in numele deponentilor mentionati, pe ale persoanelor fizice si juridice care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit si nici depozitele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani", mai arata comunicatul institutiei. Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a precizat, miercuri, ca "depozitele bancare sunt sigure, intrucat nicio banca din sistemul romanesc nu prezinta probleme de lichiditate".

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos