Pilonul II se va concentra in maxim 10 jucatori in cativa ani

Pilonul II se va concentra in maxim 10 jucatori in cativa ani

Luni, 17 septembrie, va demara una dintre cele mai importante afaceri post-decembriste din Romania: pensiile private obligatorii. La startul Pilonului II, dupa cum mai este numit acest sistem, se estimeaza ca se vor alinia in jur de 15 companii. Nu toate vor avea o existenta indelungata pe aceasta piata, o parte dintre ele urmand sa

Luni, 17 septembrie, va demara una dintre cele mai importante afaceri post-decembriste din Romania: pensiile private obligatorii. La startul Pilonului II, dupa cum mai este numit acest sistem, se estimeaza ca se vor alinia in jur de 15 companii. Nu toate vor avea o existenta indelungata pe aceasta piata, o parte dintre ele urmand sa dispara in cativa ani. Directorul Allianz Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, estimeaza la maximum 10 numarul administratorilor care vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii. „In primii 3-4 ani vor disparea cel putin 5 companii si vor ramane 8-10 jucatori pe Pilonul II", apreciaza Andanut.

Potrivit legii, fondurile care strang mai putin de 50.000 de cotizanti dupa trei ani isi pierd autorizarea, urmand a iesi de pe piata. Cotizantii isi primesc banii dati si se vor putea orienta catre alt fond. De asemenea, considera Crinu Andanut, unii jucatori mai mici au intrat pe Pilonul II cu scopul de a-si vinde portofoliile de cotizanti catre societatile mari dupa o perioada. Acestia parasesc astfel piata, obtinand insa profituri importante.

Pana acum 14 companii au primit avizul pentru a activa pe Pilonul II de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Ultima venita este KD Fond de Pensii, societatea constituita de compania de asigurare de viata KD Life. Celelalte 13 sunt ING, Aviva, Allianz Tiriac, Omniasig, Interamerican, Prima Pensie, AIG, BT Aegon, Generali, BRD, OTP, BCR si Bancpost. Pe piata pensiilor private obligatorii mai sunt asteptate cateva companii, printre care francezii de la AG2R, care au alaturi sindicalistii de la Cartel Alfa, precum si societatea de pensii private a bancii MKB Romexterra.

Ca viitori lideri ai pietei se remarca ING, Allianz Tiriac, Aviva si BCR Fond de Pensii, fiecare dintre cele 4 companii propunandu-si sa acapareze o cota de piata de 30%. Dupa cum se observa, numai asteptarile celor 4 depasesc capacitatea pietei. Per total, obiectivele tuturor jucatorilor care si-au anuntat prezenta pe Pilonul II depasesc de aproape 3 ori piata. Cu siguranta o parte dintre societati nu si-au facut calculele bine si vor disparea, in timp ce pentru altele obiectivul este profitul pe termen scurt.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos