Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania a facut vineri, 20 februarie 2009, prima plata catre primul sau beneficiar – un proaspat pensionar din sistemul public de pensii, care si-a cerut si si-a incasat drepturile si de la fondul de pensii private obligatorii la care a contribuit doar cateva luni. Situatia nefiind acoperita de legislatia existenta, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o decizie privind modalitatea de plata – prin suma unica, la fel ca in situatiile de invaliditate si deces. Decizia respectiva poate fi gasita pe site-ul CSSPP.
Surse din piata au spus pentru NewsIn ca beneficiarul era inscris la fondul de pensii
Generali Pensii, care administreaza al treilea fond de pe piata pensiilor obligatorii.
Acesta a platit vineri prima pensie in valoare de peste 400 lei, care insumeaza contributiile platite in cateva luni de proaspatul pensionar, la care se adauga dobanda acumulata,
Beneficiarul platii este un proaspat pensionar din sistemul public de pensii, care si-a cerut si incasat drepturile si de la fondul de pensii private obligatorii la care a contribuit doar cateva luni, potrivit APAPR.
Situatia nu este acoperita de legislatia existenta, astfel incat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o decizie privind modalitatea de plata - prin suma unica, la fel ca in situatiile de invaliditate si deces.
Primul beneficiar al sistemului de pensii private din Romania s-a pensionat la o varsta relativ redusa. El a muncit in conditii dificile si s-a pensionat din sistemul public cu stagiu complet de cotizare.
In urmatorii 10 ani, fondurile de pensii private obligatorii din Romania vor avea de onorat intre 80.000 si 100.000 de cazuri de plata – solvabilitatea fondurilor de pensii va putea fi certificata de catre fiecare dintre acesti 100.000 de viitori beneficiari ai Pilonului II.
De altfel, situatia din Romania nu face exceptie de la practica regionala. Ungaria este prima tara din Europa Centrala si de Est care a adoptat atat Pilonul II de pensii private obligatorii (in 1998), cat si Pilonul III de pensii private facultative (in 1999). In Ungaria, fondurile de Pilon II au facut, in primii 10 ani de functionare, plati de peste 23 de milioane de euro pentru aproximativ 60.000 de beneficiari. De asemenea, fondurile maghiare de Pilon III au facut, in aproape 15 ani de functionare, plati de circa 946 de milioane de euro pentru un numar de 360.000 de participanti.
In Polonia, a doua tara din regiune care a introdus Pilonul II (dupa Ungaria), in 1999, primii aproape zece ani de functionare ai sistemului au insemnat plati de aproximativ 290 de milioane de euro pentru cateva sute de mii de beneficiari.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro