credius.ro

Piata pensiilor private se va consolida in jurul a 3-4 jucatori

27 februarie 2007

Anul acesta este un moment bine ales pentru implementarea in Romania a sistemului de pensii obligatorii private (Pilonul II), deoarece, dupa o perioada in care investitiile pe termen scurt au fost cele mai cautate, stabilizarea pietei financiare autohone  a creat conditiile unor investitii pe termen lung. Implementarea acestui sistem este incercarea cea mai importanta dupa 10 ani de zbateri in domeniul asigurarilor. Deoarece este obligatoriu, acest sistem va trebui ferit de orice distorsiune si defectele de comunicare.

Directorul Diviziei pensii din cadrul ING Romania, Radu Vasilescu, se declara nemultumit de nivelul scazut al contributiilor pentru Pilonul II, care pentru inceput vor reprezenta numai 2% din salariul minim brut, perioada scurta de subscriere de numai patru luni la un fond de pensii administrat privat si nivelul scazut al comisioanelor. "Aceste prevederi vor conduce la un nivel scazut al pensiilor ce urmeaza sa fie platite din acest sistem si la imposibilitatea scaderii comisioanelor ce se vor percepe", a apreciat Vasilescu, in cadrul seminarului ‘Fonduri private de pensii la inceput de drum’.

Acest nivel scazut al comisioanelor percepute de administratorii fondurilor private de pensii va determina o consolidare rapida a pietei pe acest segment. "Ca atare, nu vom avea mai mult de trei-patru jucatori pe piata fondurilor, iar acestia vor putea influenta major piata de capital prin investitii masive", a mai spus Vasilescu.

Conform legii privind functionarea pilonului II, un fond de pensii obligatorii administrate privat va trebui sa acumuleze in primii trei ani de functionare un numar minim de 50.000 de participanti. Daca nu va reusi sa  atinga acest prag, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)  va retrage autorizatia de functionare a respectivului fond, activele acumulate de contribuabili in cadrul acelui fond fiind redistribuite catre alte fonduri.

Datorita faptului ca legea privind pensiile private obligatorii nu a intrat in vigoare in ianuarie 2007, contributiile aferente Pilonului II de pensii vor putea fi colectate incepand din ianuarie 2008. „Legea de modificare a fost publicata acum o luna, iar conform legii, comisia are la dispozitie sase luni pentru elaborarea legislatiei si a normelor de aplicare. Legea a fost definitivata mai tarziu decat ne asteptam”, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)

Costurile de administrare, nivelul de risc al portofoliului si bonitatea administratorului sunt criteriile care vor sta la baza alegerii unei persoane, in momentul in care isi va adera la un fond de pensii obligatorii. Dupa ce vor fi acordate autorizatiile administratorilor, timp de patru luni se va desfasura procedura de alegere si aderare la un fond de pensii private. In maxim 30 de zile de la incheierea procedurii toti cei care nu vor adera la acest sistem vor fi repartizati aleatoriu la un fond de pensii. Redistribuirea se va face proportional, in functie de cota de piata atinsa de fiecare fond. In mod facultativ, la sistemul de pensii private obligatorii vor putea sa contribuie si persoanele de pana la 45 de ani, obligativitatea aplicandu-se doar pentru persoanele sub 35 de ani.   

Cosmin Meleaca
[email protected]

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro