credius.ro

Piata pensiilor private obligatorii va creste cu peste 50% pana la sfarsitul anului

16 octombrie 2008

Piata pensiilor private obligatorii se afla in plin proces de consolidare, dupa un an de la lansarea Pilonului II. In prezent cei 14 jucatori care activeaza pe acest segment de piata administreaza active nete in valoare de aproximativ 500 de milioane lei, iar numarul participantilor la fondurile de pensii a ajuns la aproximativ 3,8 milioane lei. Arbitrul pensiilor private estimeaza ca pana la finele acestui an companiile care activeaza pe aceasta piata vor administra active in valoare de 850 milioane lei, iar numarul participantilor va creste pana la 4 milioane.

Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii, Mircea Oancea, piata pensiilor private obligatorii a inregistrat pana la sfarsitul lunii septembrie o evolutie costant crescatoare, in conditiile unei structuri care a permis administratorilor sa investeasca contributiile in instrumente considerate cu gradul de risc cel mai scazut. "In ultima perioada, fondurile de pensii au intampinat dificultati din punct de vedere al investitiilor pe piata de capital. Avem un sistem la inceput de drum, iar perioada de revenire trebuie sa ne prinda pe o structura bine definita. Consolidarea sistemului se va realiza prin fuziunile fondurilor de pensii private, care se vor finaliza pana la sfarsitul anului 2009", a declarat Oancea.

"Suntem constienti ca in momentul de fata sistemul economic mondial parcurge o perioada dificila, care nu poate sa nu se resimta si pe piata pensiilor private, deoarece fondurile de pensii investesc in acest sistem, insa acest lucru nu va afecta siguranta banilor", a mentionat Oancea.  El a precizat ca sistemul bancar romanesc este solid, iar activele administrate pe Pilonul II sunt investite in proportie de 80% in obligatiuni de stat si municipale si in depozite bancare. Fondurile au o expunere de doar 3% pe piata de capital. In opinia domniei sale, odata ce criza va fi depasita, iar volumul de active va fi suficient, administratorii se vor orienta spre instrumente mai riscante si fondurile vor intra intr-o perioada de crestere. 

Dat fiind situatia de pe piata de capital, CSSPP se gandeste sa acorde o derogare de la legislatia actuala, pe o perioada de minim 3 luni, astfel incat fondurile de pensii private obligatorii sau facultative sa poata evita plasamentele in actiuni listate, care aduc administratorilor pierderi pe termen scurt. Potrivit legislatiei actuale, un fond de pensii private poate sa investeasca cel mult 70% din active in titluri de stat, maxim 50% in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste. Astfel, fondurile sunt obligate sa respecte pragurile minime si maxime de investitii asumate in prospectele schemelor de pensii, motiv pentru care administratorii fondurilor nu pot sa renunte de la sine putere la investitiile pe bursa, chiar si pe o perioada scurta de timp, daca si-au asumat niveluri minime de investiti pe bursa. "Vrem sa luam in calcul eliminarea limitei de investitii de 70% in titluri de stat, pentru ca administratorii sa plaseze mai multi bani in aceste instrumente", a declarat Oancea.

La sfarsitul anului 2009 pe piata romaneasca vor activa 15 fonduri de pensii facultative

Pana la finele anului viitor pe Pilonul III ar putea functiona peste 15 fonduri de pensii, in conditiile in care numai pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa isi demareze activitatea inca trei fonduri. In prezent, pe piata pensiilor facultative isi desfasoara activitatea 9 fonduri.Valoarea activelor nete administrate pe acest segment la sfarsitul lunii septembrie curent depasea 59,59 milioane lei, iar numarul de participanti a ajuns la 125.544. Arbitrul pensiilor private estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an Pilonul III va avea aproximativ 200.000 de participanti.

CSSPP estimeaza ca numarul participantilor pe acest segment de piata va creste pana la sfarsitul anului 2009 la 450.000-500.000 de persoane, iar valoarea activelor va fi de aproximativ 200 milioane lei. Aceasta crestere va fi deteminata de aplicarea efectiva, de la 1 ianuarie 2009, a deductibilitatii de 400 euro pe an, atat pentru angajator cat si pentru angajat. Astfel, in conditiile unei deductibilitati totale, angajatorii vor fi mai interesati de a motiva angajatii prin oferirea de pensii facultative, fiindca isi vor reduce din cheltuieli daca acorda aceste asemenea beneficii. "Demersurile serioase pe care administratorii le-au facut pentru a informa angajatorii importanti vor avea efecte pozitive, astfel incat in 2009 vor fi mai multe companii mari in bugetele carora se vor regasi si contributiile la pensiile private", a mai spus Oancea.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro